nieuws

Thales in Hengelo ontwikkelt informatiesysteem tegen terrorisme 'Martello'

Het Hengelose technologieconcern Thales heeft een systeem ontwikkeld, waarmee politiediensten, justitie en andere overheidsdiensten sneller informatie kunnen delen. Het systeem heet 'Martello'.
In geval van een terroristische aanslag of andere calamiteiten zorgt het systeem voor een efficiënte communicatie, waardoor de opsporing in het eerste 'gouden uur' sneller wordt.

Opsporingsdiensten willen zoveel mogelijk informatie

Thales lijkt op het goede moment te komen met Martello. Frankrijk, België maar ook Nederland zijn in de ban van terroristische aanslagen. Opsporingsdiensten willen zoveel mogelijk informatie; teruggekeerde Syriëgangers moeten in de gaten worden gehouden, mogelijke doelen moeten in kaart worden gebracht. Informatie is cruciaal, niet alleen om incidenten te voorkomen, maar ook direct na een mogelijk incident in de jacht op de misdadigers.
Bij Martello gaat het om software, waarmee politie en justitie informatie kunnen opvragen van andere diensten, zowel privaat als overheid. Mike Balm van Thales daarover: "Die informatie-uitwisseling is in het eerste 'gouden uur' van een onderzoek van levensbelang. De politie zit dan te springen om informatie van marechaussee, douane, maar ook van bijvoorbeeld Rijkswaterstaat of sociale media als Facebook en Twitter."

Politie moet informatie opvragen

Het probleem is echter dat de politie deze informatie moet opvragen. "Nu nog veelal telefonisch. De diverse partijen op hun beurt beschermen hun eigen informatie. Willen die niet zomaar vrijgeven vanwege wettelijke restricties en het gevaar van uitlekken. Wij hebben daarom een systeem ontwikkeld, waarmee de partijen elkaar een digitale sleutel kunnen geven. Cruciaal is dat alle gegevens zijn gecodeerd zodat alleen de geautoriseerde partij
erover kan beschikken en derden er geen misbruik van kunnen maken."
Afgelopen najaar is een oefening gehouden met Martello, waarbij in het diepste geheim een terroristische bomaanslag op een Nederlands doel werd nagespeeld. "Uitgangspunt was niet alleen de terrorist te pakken, maar ook het menselijk en materieel leed zoveel mogelijk te beperken", aldus Balm. Volgens Thales is de Nationale Politie enthousiast over de mogelijkheden van Martello. Want het systeem is niet alleen nu, vanwege de terroristische aanslagen, actueel maar het is ook van belang bij calamiteiten als gijzelingen, ontvoeringen en grote branden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.