Maria Koninginkerk in Deventer vraagt aartsbisschop Eijk kerk open te houden

De werkgroep tegen sluiting van de Maria Koninginkerk in Deventer heeft in een brief aartsbisschop Eijk gevraagd het bestuur van de Lebuiniusparochie op te dragen de kerk open te houden voor de zondagse eucharistievieringen. In de kerk zou volgende week zondag voor het laatst een viering worden gehouden. De werkgroep zegt dat het parochiebestuur vooruitloopt op de gang van zaken en dat de kerk niet zomaar gesloten kan worden.

De werkgroep wijst erop dat de kerk in 2011 door de bisschop is aangewezen als eucharistisch centrum. Van de twaalf kerken in en rond Deventer was deze kerk het meest geschikt voor de wekelijkse, zondagse missen.

Hooguit 30 kerken in aartsbisdom Utrecht

Volgens de werkgroep is er niets aan de omstandigheden veranderd, tenzij de kerk aan de eredienst wordt onttrokken. "Of het moet zijn dat er een voornemen is om de kerk aan de eredienst te onttrekken, en daartoe is nog geen decreet", aldus de brief.

De Lebuinusparochie heeft aangekondigd zes van de twaalf kerken in en rond Deventer te sluiten.

Aartsbisschop Eijk voorspelde eind vorig jaar al dat in het hele aartsbisdom Utrecht hooguit 30 kerken over zullen blijven. Momenteel zijn er meer dan 300 kerken in het bisdom Utrecht, dat de provincies Utrecht, Flevoland, Overijssel en een deel van Gelderland omvat. Geen parochie zal ontkomen aan kerksluiting.

Deel dit artikel:

Reageren