Nieuws

Staatssecretaris over afvalwaterinjectie: "Met één operationele put gaat dat in Twente niet meer gebeuren"

Staatssecretaris Hans Vijlbrief bij aankomst
Staatssecretaris Hans Vijlbrief bij aankomst © RTV Oost
Het injecteren van afvalwater in de Twentse bodem is mogelijk al verleden tijd. Tijdens zijn bezoek aan Twente zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) dat de afvalwaterinjectie niet meer wordt opgestart als er maar één put kan worden gebruikt. "Het kan pas weer opgestart worden als er een back-up-put is, en die is er nu niet." Stichting Stop Afvalwater Twente is blij met die woorden: "Ik heb stiekeme hoop dat het helemaal stopt in Twente", zegt Freddy Mensink.
Het injecteren van afvalwater in de Twentse bodem is al jarenlang een heikel punt. Op dit moment is er nog maar één put die gebruikt kan worden, maar ook daar ligt de injectie sinds december stil. Dat zal minstens tot juni duren, totdat duidelijk is of de put weer veilig gebruikt kan worden.

Keltische ontvangst

Vijlbrief, sinds begin dit jaar in de verantwoordelijke staatssecretaris, wil de injectie van afvalwater vanaf 1 januari aanstaande verplaatsen naar het Drentse Schoonebeek. Dat de Twentse bevolking graag van het afvalwater af wil, blijkt wel bij de aankomst van Vijlbrief in het gemeentehuis van de gemeente Dinkelland in Denekamp.
Onder begeleiding van mensen in keltische kleding en midwinterhoorns gaat Vijlbrief naar binnen. Er klinken 'dreigende' geluiden, bedoeld om de Twentse onvrede te symboliseren. De NAM heeft nog een injectieput open, maar die wordt momenteel niet gebruikt. "Nee, dit is zeker geen mosterd na de maaltijd", zegt Gerard Hassink van stichting Stop Afvalwater Twente.
"Ik denk dat meneer Vijlbrief goed in de gaten heeft dat we dit niet langer meer willen. En we dragen vanuit onze stichting argumenten aan om duidelijk te maken dat er veel dingen fout gaan."
Keltische figuren heten Vijlbrief welkom
Keltische figuren heten Vijlbrief welkom © RTV Oost

'Veel geleerd over dossier'

Vijlbrief heeft ondertussen gesprekken in een vergaderruimte bovenin het gemeentehuis. Na zo'n anderhalf uur komt hij naar beneden. Het gesprek is volgens de staatssecretaris goed verlopen. "Ik heb heel veel geleerd over het dossier."
In het afgelopen jaar was Vijlbrief negen maanden lid van de Tweede Kamer. In die periode stemde hij voor een motie van Agnes Mulder (CDA) om te stoppen met het injecteren van afvalwater. "Als volksvertegenwoordiger vond ik ook dat het moet stoppen. Als staatssecretaris heb ik een andere rol, ben ik de vergunningsverlenende, en ben ik verantwoordelijk voor de vergunning."
Die tweestrijd vindt Vijlbrief 'moeilijk'. "Ik vind zelf ook dingen, maar ik moet me houden aan mijn taak. Dat is op een rechtvaardige manier omgaan met de vergunning. Tegelijkertijd vind ik als politicus ook iets van wat hier gebeurt. Ik ga al mijn energie inzetten niet op hoe dat gekomen is, maar hoe we het kunnen beeindigen."

Drenthe

Tot juni ligt de injectie dus stil. Of de productie daarna wordt opgestart durft Vijlbrief niet te zeggen. "Het belangrijkste voor Twente is dat het mijn streven is om hier op 1 januari te stoppen. Waarom hoort u enige reserve? Omdat ik de techniek niet in handen heb. Ik heb het proces in handen, maar in Drenthe moet het gereed gemaakt worden om het afvalwater dáár te kunnen verwerken. Dat moet vanaf 1 januari. En daar moet het ook veilig kunnen, dat vindt iedereen hier ook."
Vijlbrief verwacht dat het vergunningstechnisch lukt om alles in Drenthe gereed te hebben voor 2023. Daarvoor gaat hij binnenkort zelf naar Drenthe.
Na afloop van het gesprek kijkt Freddy Mensink van de stichting Stop Afvalwater Twente tevreden terug. "Heel positief. De staatssecretaris heeft goed geluisterd naar onze argumenten en bezwaren."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.