Nieuws

Boerenrockers Normaal klaar voor show Hemelvaartsdag: "Hebben er ongeleuflijk veel zin an"

Ben Jolink en Willem Terhorst in opperbeste stemming in aanloop naar het optreden op Hemelvaartsdag.
Ben Jolink en Willem Terhorst in opperbeste stemming in aanloop naar het optreden op Hemelvaartsdag. © Koos Groenewold
Met zijn welbekende grijns laat hij zijn nieuwste aanwinst zien: een gitaar in de vorm van een schilderspalet. Met een speciaal plekje voor het blauw-geel van Oekraïne. Het is duidelijk: het humeur van Bennie Jolink, voorman van Normaal, is weer opperbest.
Het afgelopen coronatijdperk was voor hem één grote gruwel, maar nu hij met Normaal weer mag optreden, ziet hij het leven weer zonnig tegemoet. RTV Oost kreeg alvast een kijkje achter de schermen tijdens de repetities voor het grote concert op Hemelvaartsdag. "We hebben er ongeleuflijk veel zin an!"
De Normaalklassiekers weerklinken in Bens mancave: een uit de kluiten gewassen blokhut die dienst doet als zowel repetitieruimte als atelier, bij zijn woning in de bossen van Hummelo. Aan de muur hangt een hele serie zelfportretten. Omdat muziek maken lastig was in coronatijd, stortte Jolink zich op zijn andere passie: schilderen en tekenen. En dan met name tekenen met inkt.
Het resultaat: een soort wall of fame van Jolink zelf. Keurig ingelijst achter glas, naast een van de zelfportretten, een zilvergrijze paardenstaart. Omdat ten tijde van corona een bezoekje aan de kapper geen vanzelfsprekendheid was, had Ben simpelweg zijn haren laten groeien. En zich voorgenomen dat hij de paardenstaart pas zou afknippen als corona achter de rug was.
Uiteindelijk ging in het voorjaar van 2020 de schaar erin. "Ik dacht namelijk dat corona voorbij zou zijn. Maar toen kwam er dus nog een hele hoop narigheid achteraan."

Veelbewogen periode

Voor Ben was corona een veelbewogen periode. Vooral omdat hij de tragische gevolgen ervan van heel nabij meemaakte.
Hij werd er behoorlijk neerslachtig van. En dat is nog zwak uitgedrukt. Ben, die ervaring heeft met depressies, zei daar eerder al eens over: "Liever nog breek ik alle botten in mijn lichaam."
Ferdi Joly alias Frederik Puntdroad, gitarist van het eerste uur van Normaal
Ferdi Joly alias Frederik Puntdroad, gitarist van het eerste uur van Normaal © Koos Groenewold
"Met name in de begintijd van het coronatijdperk was ik doodongelukkig. Vooral toen de stiefvader van mijn echtgenote Ellie overleed en haar moeder ook corona kreeg. Waarop ook wij in quarantaine moesten. Wat inhield dat Ellie thuis woonde en ik in het naastgelegen atelier logeerde.”
Omdat Ben met zijn COPD in de risicogroep zit, namen ze het zekere voor het onzekere: “We wisten immers niets van de ziekte. Wat wel en niet kon. En intussen kon ik mijn kleinkinderen niet zien, laat staan knuffelen. Een gruwelijke periode was dat.”

Lichtpuntje

Al leverde corona tegelijk ook wat goeds op. Dat was nadat Ben met de andere Normaalleden had gebeld met de mededeling: "Laten we wat gaan doen. Vervolgens zijn we de studio ingedoken." Het leverde onder meer een nieuw album op met het bijbehorende boekje Normale Verhale.
Ben Jolink en Ferdi Joly aan het repeteren voor de show op Hemelvaartsdag.
Ben Jolink en Ferdi Joly aan het repeteren voor de show op Hemelvaartsdag. © Koos Groenewold
Muziekmaken is altijd een beproefd medicijn gebleken als Jolink werd overvallen door depressieve gevoelens, maar ook dat was er de afgelopen twee jaar maar mondjesmaat bij. Twee keer al moest het grote Normaaloptreden op Hemelvaartsdag in Lochem worden afgelast. Het verleidde Jolink en zijn mannen ertoe om dan maar een - goed bekeken - online-optreden te verzorgen. En zodra het weer enigszins mogelijk was dook Normaal de oefenstudio in om gezamenlijk muziek te maken.

Humeur crescendo

Maar eindelijk, ein-de-lijk zijn die verfoeide restricties verleden tijd. "Nu we sinds circa anderhalve maand weten dat het optreden op Hemelvaartsdag kan doorgaan, knapte ook mijn humeur zienderogen op."
En dus bereiden de heren van Normaal zich voor op de show aan de rand van Lochem, de plek waar de band in 1975 z'n grote doorbraak beleefde. Ook voor deze show waren de beschikbare 20.000 kaarten binnen de kortste keren uitverkocht. "Maar de organisatie heeft het terrein wat groter weten te maken, waardoor er nu toch weer kaarten beschikbaar zijn."
Normaal repeteert voor het grote optreden op Hemelvaartsdag.
Normaal repeteert voor het grote optreden op Hemelvaartsdag. © Koos Groenewold
RTV Oost kreeg alvast een kijkje achter de schermen. Op een tafel ligt in sierlijke letters het repertoire zoals Normaal dat die dag het publiek in zal slingeren. Het thema is ook al bekend: Bevrijdingsfeest. "Omdat we eindelijk verlost zijn van alle coronabeperkingen."

'Oekraïne-gitaar'

Gedurende de repetitie komen heel wat hits voorbij. Drummer Timo Kelder - afkomstig uit Bergentheim - tikt af, waarna de rest van de band volgt. Nadat drummer en medeoprichter Jan Manschot overleed, is Kelder de huidige drummer van Normaal. De rest van de band bestaat voornamelijk uit de oerbezetting van Normaal. Met Ferdi Joly op gitaar en Willem Terhorst op basgitaar. Waarbij de band zich laat bijstaan door toetsenist Roel Spanjers en een blazerssectie uit België.
Timo Kelder uit Bergentheim, drummer van Normaal.
Timo Kelder uit Bergentheim, drummer van Normaal. © Koos Groenewold
Jolink speelt een aantal nummers op de door hemzelf ontworpen gitaar in de vorm van een schilderspalet. De 'kop' van de gitaar is blauw-geel geschilderd. De gitaarband heeft dezelfde kleuren, uit sympathie aan Oekraïne. Jolink zegt mee te leven met het zwaar getroffen land. "Ik ben van 1946. Heb de oorlog dus niet meegemaakt. Maar ben er wel mee opgegroeid. Mijn vader zat in het verzet en ik heb in mijn jeugd al die verhalen voorbij horen komen. Gruwelijk wat daar momenteel gebeurt."
Ben Jolink met de door hemzelf ontworpen gitaar in de vorm van een schilderspalet.
Ben Jolink met de door hemzelf ontworpen gitaar in de vorm van een schilderspalet. © Jan Colijn
En dan te bedenken dat Jolink feitelijk al was gestopt met muziek maken. Na het grote afscheidsjaar in 2015 was Jolink fysiek totaal gesloopt. Hij had zich voorgenomen nooit weer live op te treden. Hij belandde zelfs in een revalidatiekliniek. Maar nadat hij dankzij een tovermedicijn weer opknapte - een genezing van Bijbelse proporties - besloot Jolink incidenteel weer te gaan optreden, kondigde hij destijds via RTV Oost aan. Welgeteld één keer per jaar: op Hemelvaartsdag in Lochem.

'Olderwets høken'

Het afscheidsconcert in 2015 in het GelreDome diende inderdaad als slotakkoord, beaamt Jolink. "Ik dacht dat ik he-le-maal klaar was met de muziek, maar dat bleek dus niet zo te zijn. Het aardige is dat ik muziek nu ook weer leuk vind. Maar dan wel om zelf te spelen. Niet om naar te luisteren. Er zijn misschien mensen die denken dat ik nu ook wel weer meer wil gaan optreden, maar zo is het ook weer niet. We houden het bij dat ene optreden tijdens Hemelvaart. En dan vind ik het juist leuk om het dan zo gezellig mogelijk te maken. Geen muzikale experimenten, maar nummers die iedereen kent. Zoveel mogelijk Normaalklassiekers, de fans die elkaar weer zien. Een feestje in reüniesfeer. Olderwets høken? Zo zou je het inderdaad kunnen noemen."
Boerenrockers Normaal klaar voor show Hemelvaartsdag

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.