Nieuws

Urenco Almelo ziet vraag naar uranium toenemen door oorlog in Oekraïne

Urenco in Almelo
Urenco in Almelo © ANP
Door de oorlog in Oekraïne willen veel landen geen verrijkt uranium meer afnemen uit Rusland. Die grondstof hebben kerncentrales nodig, om daarmee energie op te kunnen opwekken. Bij Urenco in Almelo merken ze dat klanten om zich heen kijken. Want wat zijn de gevolgen als er een totale energieboycot met Rusland volgt?
Voor kernenergie heb je uranium nodig. Dat is een erts die wordt gewonnen in mijnen in bijvoorbeeld Australië, Kazachstan, de Verenigde Staten en ook in Rusland. Maar met alleen die erts kom je er niet: het moet nog verrijkt worden. Dat gebeurt onder andere bij Urenco in Almelo.

Oorlog in Oekraïne

Urenco is een grote speler: het bedrijf, dat naast Almelo ook vestigingen heeft in Duitsland, Groot-Brittannië en Amerika, levert een derde van het wereldwijde aanbod aan verrijkt uranium. Rusland levert ook ongeveer een derde, maar door de oorlog in Oekraïne willen veel landen af van het Russische uranium.
"Onze klanten zijn zich wel aan het beraden over wat er gebeurt", zegt Ad Louter, directeur van Urenco Nederland. "Ze kijken naar het gedrag van Rusland, de oorlog in Oekraïne en wij krijgen ook vragen om die klanten in de toekomst te gaan beleveren."
Zo werkt de verrijking van uranium:
Urenco Almelo ziet vraag naar uranium toenemen

Energieboycot

Vanwege de oorlog in Oekraïne worden er steeds meer sancties aan Rusland opgelegd. Van een totale energieboycot is nog geen sprake. Maar mocht dat gebeuren, dan dreigt een derde van het wereldwijde aanbod aan verrijkt uranium dus weg te vallen.
"Dat zou kunnen, maar ik wil daar niet over speculeren", zegt Louter. "We weten dat regeringen erover nadenken, van Europa en Groot-Brittannië tot de Verenigde Staten."

Gevolgen

Als het uranium uit Rusland definitief wordt geweerd, dan is er volgens Urenco-directeur Louter nog geen reden tot paniek. "Dat is omdat er heel veel voorraden zijn van verrijkt uranium in de wereld. De klanten, de operators van kerncentrales, hebben vaak voor twee jaar voorraad in de centrale al aanwezig. Dus het is helemaal niet zo urgent als de discussie die er nu bijvoorbeeld is over aardgas."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.