Nieuws
Natuurorganisaties spreken zich na zeven jaar ook uit tegen afvalwaterinjecties

Je zou denken dat ze vooraan stonden om zich te keren tegen de afvalwaterinjecties in Twente, maar niets van dat al. Sinds zeven jaar geleden publiek bekend werd dat er in Twente afvalwater de grond in wordt gepompt, hielden ze bij natuurclubs Landschap Overijssel, Natuur en Milieu en Natuurmonumenten de kaken stijf op elkaar. Maar nu de eindstreep van het vervuilen van de grond in zicht is, keren ze zich er in een brief aan het kabinet tóch nog tegen. En hoe.
"Dit moet stoppen", schrijven de drie organisaties in een gezamenlijke brief, die in handen is van RTV Oost. De brief is doorspekt met uitroeptekens. "Uitstel tot mogelijk eind dit jaar is absoluut onwenselijk: het zorgt voor meer vervuiling en vergroot het risico op ongelukken", schrijven de natuurclubs.
Verder noemen ze het 'kwalijk' dat door menselijke of economische keuzes 'het goud van Twente verder wordt geschaad'. "Dus wij roepen u op in te grijpen en de NAM direct te laten stoppen met de afvalwaterinjecties onder Twente."
De afvalwaterinjectie ligt momenteel stil. Vandaag maakte staatssecretaris Hans Vijlbrief tijdens een werkbezoek aan Twente duidelijk dat de afvalwaterinjectie mogelijk niet meer wordt hervat. Reden daarvoor is dat er maar één injectieput beschikbaar is, en volgens de staatssecretartis is een backup nodig. In juni wordt duidelijk of zo'n back-up-put er is, en of de afvalwaterinjectie ook wordt hervat.
Vingers branden
Sinds RTV Oost in 2014 meldde dat de NAM zwaar verontreinigd afvalwater van de oliewinning in Drenthe in de Twentse grond pompt, werden Landschap Overijssel, Natuur en Milieu en Natuurmonumenten door RTV Oost keer op keer om een reactie gevraagd. Nooit gingen ze daarop in: wilden hun vingers niet branden aan de milieuverontreiniging.
De brief van de drie natuurclubs zou 'volledig' worden onderschreven door Staatsbosbeheer, maar een handtekening van de natuurbeheerders staat niet onder de brief. Reden daarvoor zou zijn dat Staatsbosbeheer een overheidsorganisatie is.
In het kort:
Het afvalwater dat in Twente sinds 2011 de grond wordt in gepompt is een restproduct van de olie die in Schoonebeek in Drenthe wordt gewonnen. Staatssecretaris Hans Vijlbrief maakte onlangs bekend dat hij ernaar streeft om voor 1 januari 2023 de afvalwaterinjectie in Twente te stoppen. Vanaf dan moet het afvalwater worden gezuiverd en teruggepompt in Drenthe, in het olieveld waar het vandaan komt.