Nieuws

Wat doet staatssecretaris Vijlbrief na zijn werkbezoek aan Twente in het Kamerdebat over afvalwater?

Spandoeken bij de NAM-locatie Tramweg Rossum
Spandoeken bij de NAM-locatie Tramweg Rossum © RTV Oost, Oscar Siep
In de gemeente Dinkelland wordt tevreden terug gekeken op het werkbezoek van staatssecretaris Hans Vijlbrief (mijnbouw). Daar injecteert de Nederlandse Aardolie Maatschappij vervuild afvalwater in de diepe bodem. De staatssecretaris wil voor het eind van het jaar stoppen met injecteren in Twente. "Hij meent wat hij zegt en dat schept iets van vertrouwen." Vanavond wordt er in de Tweede Kamer over gesproken.
Freddy Mensink, voorzitter van Stop Afvalwater Twente heeft gisteren een uur met Hans Vijlbrief gesproken. De staatssecretaris wilde zich verdiepen in wat er speelt rond de NAM-locaties waar afvalwater de bodem in ging of gaat.
Vijlbrief had eerder al aangekondigd dat hij het water gezuiverd in Drenthe in de bodem wil hebben. "Veel logischer omdat het daar ook vandaan komt." Na afloop van het gesprek in het gemeentehuis van Dinkelland had Mensink een goed gevoel. "Hij zegt dat hij er flink zijn best voor gaat doen en ik denk dat het een eerlijke man is."
Bezoek van staatssecretaris Vijlbrief aan Dinkelland
Ruim veertigduizend Twentenaren hebben de petitie ondertekend tegen het afvalwater van de NAM. Sinds eind vorig jaar is ook in de Tweede Kamer een meerderheid tegen de lozingen. Hans Vijlbrief stemde vorig jaar als Kamerlid mee met de motie om de injectie stop te zetten maar vier maanden later draagt hij als staatsecretaris een andere pet. Dan spelen er meer belangen.

Kamerdebat

Vanavond is in Den Haag een debat over de Twentse afvalwaterinjecties. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt heeft al wat vragen in voorbereiding:
Pieter Omzigt over het debat

'Niet zomaar 1 op 1 verplaatsen'

Ook Kamerlid Agnes Mulder van het CDA was maandag in Denekamp om met betrokkenen te praten. Ze wijst erop dat het niet zomaar lukt om het afvalwater naar Drenthe te verplaatsen. Wat voor Twente geldt, is natuurlijk ook zo voor Drenthe.
"De Mijnraad zegt dat er te weinig rekening wordt gehouden met de omgeving waar iets plaatsvindt." Mulder wijst naar Groningen en wil voorkomen dat de politiek het op andere plekken opnieuw verkeerd doet. "Dus als er vragen zijn en die snijden hout, dan moeten we daarover praten. En als dat leidt tot de conclusie dat het niet door kan gaan, dan is dat ook zo. Je kan niet zomaar één op één de boel naar Drenthe verplaatsen."
Het debat in de Tweede Kamer begint vanavond om half acht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.