nieuws

Lening voor verbouwing HET Symfonieorkest in Enschede nog lang niet zeker

HET Symfonieorkest
HET Symfonieorkest © RTV Oost
Een lening van de gemeente van maximaal 650.000 euro voor HET Symfonieorkest in Enschede is nog lang niet zeker. Dat bleek vanavond tijdens een gemeenteraadscommissie. Het orkest heeft dat geld nodig om een fietskelder te verbouwen tot kantoorruimte.
Coalitiepartijen CDA en BurgerBelangen Enschede vragen zich af of er niet een kantoorpand leeg staat waar het orkest zo in kan trekken. Op die manier is een dure verbouwing niet nodig. Daarnaast willen ze weten hoeveel risico de gemeente loopt als ze die lening verstrekt.

HET Symfonieorkest zit nu met dertien medewerkers op drie plekken in het Muziekcentrum. De organisatie wil groeien naar achttien werkplekken omdat het aantal activiteiten in de afgelopen vijf jaar is verviervoudigd, van honderd naar vierhonderd. Daarvoor wil het orkest de fietsenkelder aan de Noorderhagen verbouwen tot kantoren, zodat iedereen bij elkaar zit.

Muziekcentrum moet ook niet leeg komen te staan

Het orkest oefent in het Muziekcentrum en daardoor is het volgens de organisatie noodzakelijk dat de kantoren in hetzelfde pand zitten. Het orkest heeft kort overwogen elders te oefenen, maar dan zou het Muziekcentrum helemaal leeg komen te staan. Het pand is van de gemeente, een andere invulling voor het pand pal in de binnenstad is moeilijk te vinden.
De lening kost HET Symfonieorkest 50.000 euro per jaar. Wethouder Hatenboer gaat ervan uit dat het orkest dat makkelijk in veertien jaar terug kan betalen. Een risico voor de gemeente is er in zijn optiek dan ook bijna niet. Hij krijgt steun van VVD en D66. De overige partijen zijn kritisch. Volgende week in de gemeenteraadsvergadering moet blijken hoe die partijen stemmen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.