Nieuws

NAM: "Kritisch filmpje Finkers over afvalwaterinjectie zorgt voor onjuiste weergave"

Herman Finkers in de studio van RTV Oost over het stoppen van afvalwaterinjectie
Herman Finkers in de studio van RTV Oost over het stoppen van afvalwaterinjectie © RTV Oost
De NAM wil dat een kritisch filmpje van cabaretier Herman Finkers over de injectie van afvalwater in Twente van internet wordt gehaald. Dat meldt de Almelose cabaretier op Twitter. Pas als de "lozingen definitief zijn gestopt" wil Finkers het filmpje verwijderen. De NAM zegt dat het gaat om een deel van het filmpje dat zorgt voor een "onjuiste weergave".
In het fragment zingt Finkers: "voordat alles duurzaam wordt, de oude tijd wordt afgeschud. Moet nog snel het Twentse land voor eeuwig op een afvalput." Vervolgens komt een aantal experts aan bod die vertellen over hoe gevaarlijk de lozingen in de Twentse grond zijn. Finkers meldt op twitter dat de NAM 'niet echt een sterk antwoord' had op de vraag waarom het filmpje verwijderd zou moeten worden.
De afvalwaterinjectie in Twente ligt sinds eind vorig jaar stil en is de laatste tijd volop in het nieuws. Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw was gisteren in Dinkelland om onder andere met de stichting Stop Afvalwater Twente te praten. Vandaag staat een debat hierover op de agenda in de Tweede Kamer.

Reactie NAM

De NAM laat in een reactie weten dat het nooit contact heeft gehad met Finkers "en dus ook niet over het betreffende filmpje", aldus een woordvoerder. Wel heeft het bedrijf op 30 maart gevraagd aan de Stichting Stop Afvalwater Twente om "een deel van het filmpje te corrigeren". Dit omdat er volgens de NAM de indruk wordt gewekt dat "de NAM bewust experts negeert. Dit is in onze ogen een onjuiste weergave van de werkelijkheid".

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.