Nieuws

'Geef kleur aan noodhulp', Rode Kruis pakt uit met grote manifestatie in Zwolle

Het Zwolse Park de Wezenlanden staat de komende dagen in het teken van de noodhulp. Op verschillende manieren wordt de hulp die nodig is bij een conflict of als gevolg van een natuurramp onder de aandacht gebracht. "Want deze hulp is broodnodig, maar niet vanzelfsprekend", aldus de initiatiefnemers. RTV Oost volgt de manifestatie van het Rode Kruis de komende dagen op de voet.
Oekraïne is het meest recente conflictgebied dat op de noodhulp van het Rode Kruis kan rekenen. Ook in Overijssel. In Huis ter Heijne in Heino en Huize Alexandria in Almelo zijn bijvoorbeeld vrijwilligers van het Rode Kruis actief bij de opvang van oorlogsvluchtelingen uit dat land.

Noodhulp is noodzaak

Ook worden dagelijks miljoenen mensen getroffen door een gewapend conflict in landen als Syrië, Jemen en Afghanistan. Voor deze mensen is het elke dag overleven. Noodhulp is noodzaak.
In 2021 hebben meer dan 300 natuurrampen plaatsgevonden. Miljoenen mensen waren in nood omdat zij werden getroffen door overstromingen of juist extreme droogte. Een grote cycloon trok over de Filipijnen en begin dit jaar werd Madagaskar getroffen door cyclonen en was er een vulkaanuitbarsting en tsunami in Tonga. De landen in de Sahel worden getroffen door ernstige droogte afgewisseld door extreme overstromingen. Voor mensen uit deze landen is noodhulp bittere noodzaak.

Rode Kruis in 192 landen

Het Rode Kruis is dé noodhulporganisatie en is in 192 landen ter wereld aanwezig. Ze zorgen ervoor dat niemand in nood alleen staat en verzorgen de eerste levensbehoeften zoals schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen, medische zorg, voedsel en onderdak. Ook zorgt het Rode Kruis dat mensen beter zijn voorbereid op een mogelijke volgende ramp.
"Deze hulp is niet vanzelfsprekend. Daarom geven wij met deze actie kleur aan noodhulp. Doet u ook mee? Kom naar Zwolle en kleur mee of geef op giro 661", is de boodschap van de betrokken Rode Kruis-medewerkers.

Park de Wezenlanden

In Park de Wezenlanden wordt onder meer een toren opgebouwd die steeds hoger komt naarmate er meer geld wordt opgehaald. Scholen kunnen aan het project meedoen en jong en oud kan een kwast oppakken om mee te helpen aan een gigantisch schilderij dat symbool staat voor het werk dat het Rode Kruis doet. De actie loopt van donderdag 14 tot en met maandag 18 april.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.