Nieuws

'In de bus rook je de oorlog': Fiona de Valk is Rode Kruis-vrijwilliger bij opvang Oekraïners

Helpen is haar drijfveer. Alles in het werk stellen om mensen in nood van dienst te zijn. In Huis ter Heijne in Heino bijvoorbeeld, waar 80 Oekraïners met een oorlogstrauma worden opgevangen. "Heftig", zegt de 44-jarige Fiona de Valk.
Ze is als vrijwilliger een duizendpoot binnen het Rode Kruis. Lesgeven, evenementenhulpverlening, noodhulp en dan ook nog eens coördinator van de afdeling Salland-Midden.

Menslievendheid

Zoveel activiteiten, zoveel liefde voor naasten. Fiona de Valk legt uit: "De grondbeginselen van het Rode Kruis spreken mij bijzonder aan: menslievendheid en neutraliteit. Het maakt dus niet uit wie je bent, wat je doet en hoe je eruit ziet. Het Rode Kruis helpt iedereen. Blank, donker, dik, dun, rood haar, blond. Iedereen."
En dat doet ze dan ook vol overgave. In Heino in Huis ter Heijne begeleidt ze de vluchtelingen onder meer bij het eten. Zorgen dat alles goed verloopt. "Het mooie van mijn werk is dat het zo veelzijdig is. Je komt zoveel dingen tegen bij mensen die hulp nodig hebben. En de mensen zijn heel dankbaar."

Angst en trauma's

Maar ze wordt ook met de minder mooie kanten geconfronteerd. De eerste bus met vluchtelingen vanuit Oekraïne die bij Summercamp Heino arriveerde zal ze nooit vergeten. "In hun ogen zag je de angst en de trauma's die ze hadden opgelopen. Dat blijft me altijd bij, net als de geur die uit hun bus kwam. Je rook gewoon de oorlog. Heftig."
Het doet haar nog maar eens beseffen hoe goed we het hier in Nederland hebben. "Dan kom ik thuis na mijn werk bij mijn man en mijn kinderen en dan denk ik: we mogen van geluk spreken dat we hier leven."

Geef kleur aan noodhulp

Fiona de Valk is één van de vele Rode Kruis-vrijwilligers die noodhulp verrichten. Maar het Rode Kruis is nog op zoek naar vrijwilligers. Deze week staat het Rode Kruis met de manifestatie 'Geef kleur aan noodhulp' in Park de Wezenlanden in Zwolle. Op die locatie zijn tot en met tweede paasdag allerlei activiteiten.
RTV Oost besteedt elke dag aandacht aan 'Geef kleur aan noodhulp'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.