Nieuws

Grootste partij dreigt buiten de boot te vallen bij vormen nieuwe coalitie in Raalte

Het gemeentehuis in Raalte
Het gemeentehuis in Raalte © RTV Oost
Gemeentebelangen dreigt buiten de boot te vallen in de vorming van het nieuwe college in Raalte. Hoewel de partij de meeste stemmen kreeg, adviseert verkenner Hans Vroomen een samenwerking van Burgerbelangen, CDA en VVD.
De verkiezingen in Raalte waren een nek-aan-nekrace tussen Gemeentebelangen en BurgerBelangen. Beide partijen haalden zeven zetels, maar Gemeentebelangen haalden iets meer stemmen. In theorie hadden beide partijen de handen ineen kunnen slaan, om zo een meerderheid in de raad kunnen krijgen.
Zover lijkt het dus niet te komen. Verkenner Vroomen schrijft in zijn verslag dat BurgerBelangen, CDA en VVD als eerste optie hadden om met elkaar samen te werken. En al die drie partijen willen Gemeentebelangen buiten de deur houden.
Met de zeven zetels van BurgerBelangen, de vijf van CDA en drie van VVD heeft deze coalitie vijftien zetels. Ruim voldoende dus in de raad die 25 zetels telt.

'Verrast'

"Gemeentebelangen is verrast door het advies van de verkenner/informateur", staat in een persbericht van de gemeente. "Gemeentebelangen heeft aangegeven als grootste partij in de nieuwe raad ook in de nieuwe periode haar verantwoordelijkheid te willen nemen binnen een nieuw te vormen college."
Dat lijkt dus niet te gaan gebeuren, nu BurgerBelangen, CDA en VVD gaan onderhandelen over een coalitieakkoord.

Woningtekort

De drie partijen die het nieuwe college met vier wethouders moeten vormen, gaan praten over een aantal grote onderwerpen die belangrijk zijn voor de gemeente. Ten eerste wordt er gepraat over het woningtekort. Belangrijk onderdeel daarin is de opvang van vluchtelingen en de gevolgen voor agrarische gebieden. Verder ligt het halen van klimaatdoelen op tafel, net als de financiële positie van de gemeente.
Vroomen wil dat er een coalitieakoord op hoofdlijnen wordt gemaakt en dat vervolgens de gemeentraad met voorstellen komt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.