Nieuws

Breekt gebrek aan landelijk en provinciaal netwerk GemeenteBelangen Raalte op in coalitievorming?

Gemeentehuis Raalte
Gemeentehuis Raalte © RTV Oost
Ze werden voor de tweede keer op rij de grootste partij bij de gemeenteraadsverkiezingen in Raalte, zaten twaalf jaar onafgebroken in het college. Toch dreigt GemeenteBelangen Raalte buiten de boot te vallen in de nieuwe coalitie nu CDA, VVD en Burgerbelangen verder praten. Zowel VVD, CDA als Burgerbelangen lieten bij hun eerste voorkeursvariant het vakje van de partij met de meeste stemmen leeg.
Een gebrek te beperkt landelijk en provinciaal netwerk, een gebrek aan chemie een het ontbreken van bestuurskracht waren voor Ben Nijboer van Burgerbelangen de belangrijkste redenen om het vakje van GemeenteBelangen onaangekruist te laten. "Als je met twee grote lokale partijen een coalitie vormt, is de kans groot dat je landelijk en provinciaal netwerk mist."

'Je moet op een gegeven moment een keuze maken'

“We staan voor grote uitdagingen. Dan moet je stabiliteit hebben in de coalitie”, licht Nijboer toe. “Bovendien: je moet op een gegeven moment een keuze maken.”
Overigens sluit Nijboer niet uit dat zijn partij uiteindelijk toch de samenwerking met Gemeentebelangen zoekt. “Ik wil voorkomen dat de indruk ontstaat dat we tegen een samenwerking met Gemeentebelangen hebben gestemd. We praten nu enkel en alleen over onze voorkeursvariant.”

'Met welke partijen we het meest kunnen bereiken'

Alexander Kreule van de VVD zat de afgelopen raadsperiode samen met CDA en Gemeentebelangen in een coalitie. “Programma-technisch zaten Burgerbelangen en CDA dichter bij dat van de VVD, zoals nu blijkt. Wij hebben vooral gekeken met welke partijen we het meest kunnen bereiken de komende vier jaar.”
Ook Kreule houdt de deur voor Gemeentebelangen nog steeds op een kier: “Het is echt een goede tweede optie.”
CDA Raalte koos, net als Burgerbelangen en VVD, als lievelingsvariant voor een coalitie zonder Gemeentebelangen. Terwijl beide partijen toch 12 jaar onafgebroken samen in de Raalter coalitie zaten.

'We hebben vooral gelet op de toekomst'

“We hebben vooral gekeken naar de toekomst van het CDA, ons eigen programma en de voorkeuren van de andere partijen. We hebben vooral gelet op de toekomst,” legt Aaltje Booijink namens de partij uit. “Het CDA zit landelijk in zwaar weer, daarom willen we vooral kijken hoe we in Raalte stevig gevestigd blijven. We willen ons profileren als een lokale landelijke partij.”
Ook Booijink sluit niet uit dat haar partij uiteindelijk Gemeentebelangen weer aan tafel vraagt. “Het is een verkenning, er is nog niets definitief. Stapje voor stapje kijken we vooruit en ik zie de inhoudelijke gesprekken met vertrouwen tegemoet.”

'Zeer benieuwd naar de toelichting'

GemeenteBelangen Raalte liet eerder vandaag al weten verrast te zijn door de uitkomst van de eerste verkenning. “GemeenteBelangen heeft aangegeven als grootste partij in de nieuwe raad ook in de nieuwe periode haar verantwoordelijkheid te willen nemen binnen een nieuw te vormen college. We hebben de afgelopen jaren goed samengewerkt binnen het huidige college maar ook als totale raad. Er zijn mooie stappen gezet op bestuurlijk, sociaal en economisch gebied. We zijn dan ook zeer benieuwd naar de toelichting van de informateur en de reactie van de andere partijen.”
Donderdagavond licht informateur Vroomen zijn bevindingen toe en gaan de politie partijen in de gemeenteraad in gesprek over het vervolg van het formatieproces.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.