Nieuws

Zoon Zwols moordslachtoffer Wolters: "Gehuild, gebeden, gesmeekt dat het niet zo was"

Het wapen waarmee Henk Wolters werd omgebracht lag in een ondergrondse wapenopslag
Het wapen waarmee Henk Wolters werd omgebracht lag in een ondergrondse wapenopslag © Politie
De rechtbank is vandaag gestart met het strafproces rondom de moord op Zwollenaar Henk Wolters en een grote wapenvondst in de Hanzestad. De verdachte is een Zwollenaar, bijgenaamd De Gier. De zoon van het slachtoffer heeft hem en de rechters toegesproken.
"Eindelijk zitten we hier. Daar kijk ik al ruim twee jaar naar uit. Voor ons zal oud en nieuw nooit meer hetzelfde zijn." Vader Wolters werd op oudejaarsavond 2019 voor zijn huis doodgeschoten met tientallen kogels. "Ik kreeg een belletje over een dode in de straat van mijn pa en was in blinde paniek. Ik ben door de politielinten de plaats delict opgereden", zegt zoon Guus. "Toen werd ik opgepakt en afgevoerd."

Tatoeage

Later op de avond komt een agent binnen met een iPad. "Daarop stond een foto van mijn vaders tatoeage op de borst. De agent moest me condoleren, mijn vader was omgekomen door vuurwapengeweld. Het was zo onwerkelijk: terwijl Zwolle feestend vuurwerk afstak, lag mijn vader dood op de straat en zat ik in de cel."
Omdat de politie het onmenselijk vond dat zoon Guus langer vast werd gehouden, lieten ze hem vrij. "Daar stond ik dan, aan het afzetlint. Ik heb gehuild, gebeden, gesmeekt dat het niet zo was."

Doorzeefd

Een jaar later wordt verdachte De Gier aangehouden voor de moord. "Hij kende mijn vader 25 jaar, het was een vriend van de familie. Het is niet te bevatten. Dat je iemand zo wreed kunt vermoorden door hem compleet te doorzeven. Hij heeft ons alle geluk en het plezier in het leven ontnomen."
De Gier werd voor de moord aangehouden, omdat in een ondergrondse wapenopslagplaats het vermoedelijke moordwapen was gevonden. Dat wapen, maar ook de verpakking, zat onder het DNA van De Gier. Volgens een wapendeskundige laat het gevonden wapen dermate unieke sporen op hulzen achter, dat het wel het moordwapen móet zijn. Alleen de slagpin en loop lijken te zijn vervangen.

Rijksmuseum

De Gier zegt verzot te zijn op wapens. "Sommige mensen houden van kunst in het Rijksmuseum, ik geniet van wapens." Maar hij zegt de laatste jaren geen wapen te hebben aangeraakt. "Dat was vier a vijf jaar geleden. Toen moet dat DNA er op gekomen zijn." Maar hoe het dan kan dat na de moord de loop en slagpin zijn vervangen, maar dat Gier's DNA wel op de verpakking zit?

Ondergronds wapenarsenaal

Het wapen was verstopt in een ton onder de grond op landgoed Schellerberg in Zwolle. In totaal lagen er vijf tonnen, vol met machinegeweren, pistolen, granaten, munitie en geld. Op vrijwel alles zat DNA van De Gier. De briefjes die er op zaten, vertoonden zijn handschrift. "Ik heb ooit wel iemand geholpen met het schoonmaken en verpakken van wapens", zegt De Gier. "Dat arsenaal was niet van mij, maar er zaten wel heel unieke exemplaren tussen."
Een van de tonnen werd gevonden door twee mannen met een metaaldetector. Ze namen de ton mee in de auto en brachten die naar het politiebureau. Vervolgens werd een grootscheepse actie op touw gezet en zijn de resterende tonnen gevonden. Volgens de zoon van moordslachtoffer Wolters was het zijn vader die een teken heeft gezonden vanuit de hemel. "Het was zijn kracht die deze zaak heeft opgelost."

Strafeis

Het strafproces gaat volgende week verder. Dan maakt het OM bekend welke straf ze eist tegen De Gier. Ook komt zijn verdediging aan het woord.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.