Nieuws

Na drie jaar weer paasvuur in Saasveld: "Belangrijk voor saamhorigheid in het dorp"

Dave Fransen
Dave Fransen © RTV Oost
Na drie jaar afwezigheid keren komend weekend de paasvuren terug in Overijssel. En dat is iets waar de organisaties van deze vreugdevuren naar uitkijken. "Het is jammer dat we de afgelopen jaren niets konden", zegt Dave Fransen van het paasvuur in Saasveld. "Het paasvuur en de feestjes die erbij horen, die zijn vooral belangrijk voor de saamhorigheid van het dorp. Dat is wat de mensen missen."
Het paasvuur bestaat al eeuwenlang en is een traditie op diverse plekken in Europa. Ook in Overijssel. "Het gaat terug tot het heidendom. Onze voorouders zaten midden in de winter in de rats", zegt dominee Klaas van der Kamp. "Het oude kon je verbranden omdat je klaar was voor het nieuwe leven." Door corona gingen de paasvuren de afgelopen twee jaar niet door. Het jaar ervoor was er op veel plekken ook geen vreugdevuur vanwege de droogte.
Bekijk hieronder beelden van paasvuren in Overijssel:
De kinderen steken in Saasveld het paasvuur aan. "Als je het hebt over nieuw leven", reageert Van der Kamp. "Het zit er allemaal in verbonden", zegt Fransen. Hout voor het vuur is er voldoende, want er is de voorbije jaren genoeg gespaard vanwege het niet doorgaan van het evenement. In Saasveld komt komend weekend een vuur van tien meter hoog. "Als je het goed doet, is het veel snoeihout. Dat brandt snel", legt Fransen uit. "Veel takken, veel lucht en veel zuurstof. Beetje stro erbij."
De discussie over fijnstof, die traditioneel ook de kop steekt bij paasvuren, vindt de organisator van het Saasveldse paasvuur overbodig. "Fijnstof? Ja dat hoort erbij. Als je ziet wat we in het dagelijks leven uitstoten aan fijnstof, dan denk ik: die ene dag in het jaar dat we Pasen vieren? Dan is het een kuldicussie. We moeten wel aan het milieu denken, maar een keer per jaar heeft dat geen bijdrage aan het milieu."
Om het paasvuur te kunnen organiseren, is er wel het nodige regelwerk nodig. Tot 45 mensen hoeft er in de gemeente Dinkelland, waar Saasveld onder valt, geen evenementenvergunning te worden aangevraagd. "Maar wij hebben die wel nodig. Het hele dorp loopt uit, dan heb je het al gauw over een paar honderd man."
Fransen hoopt dat de traditie na een paar jaar afwezigheid weer in ere wordt hersteld. "Ik hecht waarde aan tradities. Laten we die eren in het land. Weinig mensen hebben er geen last van. Bekijk het positief, geniet van het leven."
Dave Fransen aan tafel Bij Oost Vandaag

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.