nieuws

Staphorst, Deventer en Oldenzaal vinden moeilijk woning voor statushouders

Per 1 januari is het aantal statushouders dat geplaatst moet worden verdubbeld. Dat vormt voor veel gemeenten een probleem. Al eerder bleek dat gemeenten problemen verwachten met de statushouders, asielzoekers die voorlopig mogen blijven in Nederland. Nu het aantal daadwerkelijk is verdubbeld lijken de problemen in Staphorst, Deventer en Oldenzaal het grootst.
Die gemeenten worstelen met de combinatie van een groeiende wachtlijst voor goedkope huurwoningen en een beperkt aanbod van geschikte woningen. Met name voor statushouders die kleine woningen zoeken omdat ze alleenstaand zijn, is het moeilijk een geschikte woning te vinden.

Vooral moeite met alleenstaande statushouders

Staphorst heeft sinds 1 januari concreet te maken met vier statushouders, alleenstaande mannen, voor wie géén woning te vinden is. Voor die specifieke doelgroep is het nog lastiger om een woning te vinden omdat zij vaak een kleinere goedkopere huurwoning zoeken. Dat aanbod is klein. Deventer heeft voor zo'n acht statushouders nog geen woning kunnen vinden. En ook Oldenzaal heeft niet genoeg aanbod van goedkope huurwoningen om alle statushouders een plek te geven.
Uit gezamenlijk onderzoek van de NOS en de regionale omroepen blijkt dat Staphorst en Oldenzaal niet de enige gemeenten in Nederland met problemen zijn. In totaal zijn er 42 gemeenten die problemen hebben. De verdubbeling van statushouders is het gevolg van de groeiende stroom vluchtelingen naar Nederland. Veel van hen mogen voorlopig blijven en moeten vanuit een asielzoekerscentrum in woningen geplaatst worden.

Vraag groter, aanbod blijft gelijk

Door de statushouders wordt de vraag naar huurwoningen groter, maar het aanbod blijft in veel gemeenten gelijk. In Staphorst is het heel duidelijk, woningstichting Vechthorst heeft jaarlijks zo'n 25 a 30 woningen die beschikbaar zijn, maar jaarlijks moeten er ook 28 statushouders geplaatst worden. Een onmogelijke taak, aldus een woordvoerder van de woningstichting.
Zo ook in Oldenzaal. Woningcorporatie WBO in Oldenzaal geeft aan dat er gemiddeld 340 woningen beschikbaar zijn op jaarbasis. Momenteel zijn er zestig statushouders die geplaatst moeten worden, onder wie veel alleenstaanden. Daarnaast zijn er ook Nederlandse burgers met urgentie die geplaatst moeten worden, waardoor de lijst nog verder oploopt.
"Met alleen onze woningen redden we het niet. We moeten andere opties gaan overwegen, zoals particuliere woningen of leegstaande panden", zegt een woordvoerder van WBO. De gemeente Oldenzaal werkt aan een actieplan om de statushouders te kunnen huisvesten. Er wordt een werkgroep geformeerd.

Creatieve oplossingen

In Deventer gaat de gemeente op zoek naar creatieve oplossingen, zo wordt er gekeken naar leegstaande verzorgingshuizen. In Staphorst kampt de gemeente ook nog eens met het probleem dat er te weinig geld is voor het huisvesten van de statushouders, voor het extra werk dat het oplevert is geen groot budget. En ook Vluchtelingenwerk, dat deze zaken regelt in de gemeente Staphorst, heeft een tekort aan vrijwilligers en personeel.
In Staphorst, Oldenzaal en Deventer zijn de problemen sinds 1 januari goed zichtbaar, maar ook andere gemeenten in Overijssel verwachten dat het nog wel eens lastig kan worden om alle statushouders te plaatsen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.