nieuws

Huizenprijzen in Overijssel wel gestegen, maar minder hard dan NVM berekende

Huizen te koop
Huizen te koop © TC Tubantia / Frans Nikkels
Koophuizen in Overijssel zijn afgelopen jaar gemiddeld 0,6 procent duurder geworden. Dat blijkt uit de cijfers die het CBS vandaag bekend heeft gemaakt.
Het is voor het eerst dat de huizenprijzen over een heel jaar zijn blijven stijgen. Nadat in 2013 de bodem was bereikt, liggen de huizenprijzen in Overijssel nu weer op het niveau van begin 2002. Gemiddeld genomen wisselde een huis in Overijssel van eigenaar voor net geen twee ton. De prijsstijging van 0,6 procent komt voor een doorsnee huis dan neer op ruim 1.100 euro.

Achter bij landelijk gemiddelde

De stijging van de huizenprijzen in de provincie blijft wel achter bij het landelijk gemiddelde van 0,9 procent, maar dat wordt vooral veroorzaakt doordat de prijzen hier voorheen ook iets minder hard onderuit zijn gegaan.
Ook het aantal huizen dat vorig jaar werd verkocht steeg flink van een kleine 7.000 naar ruim 9.000. Maar dat komt nog altijd niet in de buurt van de aantallen die we zagen in de jaren voor de crisis. Totdat de huizenmarkt in 2008 volledig instortte, werden er in Overijssel jaarlijks meer dan 11.000 huizen verkocht.
De resultaten van het onderzoek van het CBS vallen een stuk bescheidener uit dan de cijfers die de makelaarsvereniging NVM vorige week bekendmaakte. In de NVM-cijfers werd namelijk geen rekening gehouden met het type verkochte woningen en werd alleen gekeken naar de gemiddelde verkoopprijs. De door de makelaars gesignaleerde prijsstijging blijkt te zijn vertekend doordat er vooral meer huizen in duurdere prijsklasses werden verkocht.
Door: Jody Ummels
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.