Nieuws

Bennie Jolink ontwerpt speciale Oekraïne-gitaar in strijd tegen 'gewetenloze laffe klootzak' Poetin

Bennie Jolink en zijn speciale Oekraïne-gitaar.
Bennie Jolink en zijn speciale Oekraïne-gitaar. © RTV Oost / Jan Colijn
Bennie Jolink, zanger en oprichter van de boerenrockband Normaal, wil met een speciale gitaar het zwaar getroffen volk van Oekraïne een hart onder de riem steken. Ook heeft hij een T-shirt voorzien van een tekst waarmee hij op de van hem welbekende toon laat weten wat hij van Poetin vindt.
De gitaar heeft de vorm van een schilderspalet en de kop - of headstock voor de kenners - de vorm van een penseel. Met zijn markante grijns wijst hij op de blauw-gele kleuren. Dezelfde kleuren die hij ook de gitaarband heeft meegegeven.

Nationale kleuren Oekraïne

Nu liep Jolink al wat langer rond met het plan om een gitaar te laten maken in de vorm van een schilderspalet - Jolink is behalve muzikant van oudsher kunstenaar en afgestudeerd aan de Enschedese kunstopleiding AKI - maar de oorlog in Oekraïne en de gruwelbeelden op tv zorgden voor nieuwe inspiratie. De nationale blauw-gele kleuren van het door Rusland zwaar bestookte land verdienden wat hem betreft een prominent plekje op de gitaar.
Tekst gaat verder onder foto
Jolink zegt enorm mee te leven met de bevolking van Oekraïne: "Vooropgesteld, in ben van 1946. Heb de Tweede Oorlog dus niet meegemaakt. Maar wel de wederopbouw van Nederland in de naoorlogse jaren. En vooral: mijn vader zat in het verzet en als kind ben ik zodoende opgegroeid met de verhalen uit de oorlog. Wat er momenteel in Oekraïne gebeurt, gaat me dan ook na aan het hart."
Tekst gaat verder onder foto
Bennie Jolink maakt in duidelijke bewoordingen vindt wat hij van Poetin vindt.
Bennie Jolink maakt in duidelijke bewoordingen vindt wat hij van Poetin vindt. © RTV Oost / Jan Colijn

'Tovermedicijn'

Wat hij vindt van de Russische autocraat Poetin daar doet hij weinig geheimzinnig over. Jolink is immers iemand die te allen tijde recht voor de raap is en een bloedhekel aan diplomatiek taalgebruik. 'Een vieze vuile gewetenloze laffe klootzak', gebruikt hij dan ook duidelijke taal.
"Ik heb het shirt gewoon voor mezelf gemaakt en het is niet bedoeld voor de verkoop. Al weet je het natuurlijk nooit mocht er vraag naar komen. Maar zoals gezegd: het is bedoeld als eenmalige uitgave."
Jolink en zijn muzikale maten van Normaal bereiden zich momenteel voor op het grote concert op Hemelvaartsdag in Lochem. De band was aanvankelijk in 2015 gestopt. Vooral vanwege de broze gezondheid van de voorman, die al van kinds af aan copd heeft. Maar dank zij een 'tovermedicijn' beleefde hij een wederopstanding van Bijbelse proporties, zoals hij zijn comeback destijds via RTV Oost aankondigde.

Show Hemelvaartsdag

Sindsdien treedt de band eenmaal per jaar op. Symbolisch gebeurt dat op Hemelvaartsdag in Lochem. Omdat de band op diezelfde dag en in diezelfde plaats in 1974 z'n grote doorbraak beleefde.
Door corona kon dat optreden de afgelopen jaren tot twee keer toe niet doorgaan. Vervolgens werd in september vorig jaar andermaal een vergeefse poging gedaan. Maar het komt er nu dan eindelijk van.
Het eerder geplande optreden was binnen een uur uitverkocht. "Maar de organisatie heeft nu extra ruimte weten te creëren, waardoor er toch weer een kleine vierduizend kaartjes beschikbaar zijn. Eén ding heeft dat afschuwelijke coronatijdperk ons wél geleerd. En dat is dat we het muziekmaken enorm hebben gemist. We hebben dan ook ongeleuflijk veel zin om straks in Lochem weer op de planken te staan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.