nieuws

Herderin uit Haaksbergen heeft bijzondere kudde schapen

Laura Hoogerwerf is een schaapherder uit Haaksbergen met een missie. Twee jaar geleden haalde zij elf exemplaren van het zeldzame Bentheimer landschaap naar Nederland, met als doel om een zo groot mogelijke kudde te krijgen én om samen met haar schapen een plekje op de hei te bemachtigen.
Inmiddels is de kudde van Laura gegroeid naar dertig schapen. Het ras was in Nederland uitgestorven en dat was voor haar de reden om deze schapen te hoeden. "Het zijn prachtige dieren en ik vond dat ze weer terug moesten komen in ons landschap. Bovendien eten ze bijna alles en zijn ze zelden ziek."

Met de kudde op de hei

Het plekje op de hei is nog niet gelukt. "Er wordt flink bezuinigd op herders, terwijl het zo nuttig is om schapen te laten grazen. Ze houden het gras kort en ze zorgen ervoor dat er nieuwe plantensoorten terugkomen. Bovendien zorgt de mest ervoor dat het land vruchtbaar blijft. Vooralsnog is het niet gelukt, maar ik hoop in de toekomst toch zeker met mijn kudde op de hei te lopen."
Het leven als herder is niet makkelijk. Om genoeg geld te verdienen houdt Laura zich naast haar traditionele beroep ook bezig met andere activiteiten. "Ik ben een 2.0 herder. Ik verhuur mijn schapen aan particulieren om hun gras kort te houden. Daarnaast heb ik een webwinkel waar ik verscheidene producten van wol verkoop. Ook heb ik nog een kleine hondenopvang aan huis."

Een roeping

Ondanks alles zal Laura niet stoppen met het hoeden van haar schapen. "Het is een roeping. En schapen zijn gewoon fantastische dieren."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.