Nieuws

Hoe een ongeval met een meisje (3) de N377 bij Nieuwleusen een stuk veiliger maakte

Nico van der Vegt strijdt al jaren voor een veiligere N377
Nico van der Vegt strijdt al jaren voor een veiligere N377 © RTV Oost/ Max van Olst
Op 4 februari 2020 haastten ambulances zich naar een oversteekplaats bij de N377 in Nieuwleusen. In de ochtendspits werd een 3-jarig meisje geschept door een auto. Wonder boven wonder kwam ze er met een gebroken sleutelbeen vanaf. “Het heeft de ogen van iedereen geopend”, zegt Nico van der Vegt. Hij strijdt al jaren voor een veiligere N377. Nu, twee jaar later, heeft hij zijn doel bereikt.
“We hebben al jaren gezegd dat de oversteekplaatsen in Nieuwleusen niet veilig zijn”, zegt Nico. “Maar na dat ongeluk was iedereen het erover eens dat er iets moest gebeuren.”
De afgelopen drie weken was een groot deel van de N337 tussen Balkbrug en Nieuwleusen dicht door werkzaamheden. Waar dat normaal nog wel eens tot chagrijn leidt bij omwonenden, is volgens Nico de buurt nu vooral opgelucht. “Dat komt ook omdat we de buurt hebben betrokken bij de nieuwbouwplannen.”

Experts

Samen met het Plaatselijk Belang Nieuwleusen, dat opkomt voor de belangen van de inwoners, werd na het ongeval een werkgroep opgetuigd. Die werkgroep, met daarin zowel omwonenden als verkeerexperts, had als doel om een plan te schrijven voor een zo veilig mogelijk verkeersplan voor de N377 tussen Nieuwleusen en Balkbrug.
Nico van der Vegt strijdt al jaren voor een veiligere N377
De plannen van de werkgroep werden grotendeels overgenomen: het kruispunt is vervangen door een rotonde, de maximumsnelheid is verlaagd en fietsers kunnen veiliger oversteken. “We zijn ontzettend blij dat de provincie en de projectleider naar ons geluisterd hebben. Wanneer je hier wilde oversteken, deed je dat soms op hoop van zegen. Het is nu een stuk overzichtelijker en veiliger”, zegt Arend Jan Schuurman van het Plaatselijk Belang Nieuwleusen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.