nieuws

Maatregelen tegen vogelgriep opgeheven, alleen ophokplicht nog van kracht

Vrijwel alle maatregelen tegen vogelgriep worden woensdagavond om middernacht opgeheven. Alleen de ophokplicht blijft in het hele land gelden, wat betekent dat het pluimvee nog binnen moet blijven. Vorig jaar werden meerdere pluimveebedrijven in Kamperveen getroffen door de vogelgriep en de maatregelen ertegen.
In Nederland zijn geen bedrijven meer met vogelgriep. Eind vorig jaar waren al veel maatregelen versoepeld. Vrachtwagens, die eieren of pluimvee komen ophalen, mochten echter nog steeds per rit slechts één pluimveebedrijf aandoen en pas na te zijn ontsmet naar een ander bedrijf gaan. Vanaf donderdag mogen ze weer meer bedrijven direct na elkaar bezoeken.
Ook mogen er weer wedstrijden en tentoonstellingen met pluimvee worden gehouden en vervalt de speciale regeling voor mensen die pluimveebedrijven bezoeken. Het einde van de maatregelen is woensdag door staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken aangekondigd in de Tweede Kamer. Volgens haar komen er, in overleg met de sector, wel strengere afspraken over hygiëne. 
De huidige vogelgriep brak half november uit. De griep is waarschijnlijk door wilde eenden overgebracht. Omdat die trekvogels nog in Nederland zijn, blijft de ophokplicht van kracht.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.