Nieuws

300 jonge vrijwilligers bouwen aan de traditionele Paasparty in Bentelo

Wat ooit begon als een klein feestje na het paasvuur in Bentelo, is uitgegroeid tot een danceparty voor 7000 bezoekers. Morgen is na twee jaar stilte eindelijk de 32e editie van de Paasparty. De vrijwilligers pakken dit jaar extra uit, omdat er na twee jaar corona een hoop in te halen valt.
Op het terrein aan de Bentelosestraat in Bentelo staan vier grote feesttenten, elk met plek voor zo'n twee- tot drieduizend bezoekers. Morgen na het paasvuur barst het feest hier los. In totaal is er plek voor zevenduizend bezoekers.

Voor en door jongeren

De Paasparty wordt al sinds 1988 georganiseerd door de PJO-Hajo, de plattelandsjongeren uit het dorp. "Vanaf je zestiende kan je lid worden", zegt voorzitter Kilian Ros, "of eigenlijk móet je lid worden, het is min of meer verplicht", lacht hij, "en met zijn allen bereiden we elk jaar de Paasparty voor. Als je tegen de dertig bent moet je eruit, het moet wel echt van jongeren blijven."
Kilian Ros, voorzitter van PJO-Hajo in Bentelo
Kilian Ros, voorzitter van PJO-Hajo in Bentelo © RTV Oost Jolande Verheij
Van het podium opbouwen tot vlaggetjes ophangen en de bar bedienen, de jongeren doen alles zelf: "We lopen nu al met 150 mensen hier rond, en morgen zijn we met nog meer. Gelukkig zijn er veel jongens en meiden die in de bouw of de techniek werken, dus ook professionele klussen kunnen we grotendeels zelf doen."

Feestelijk

Na twee jaar zonder feesten en festivals is deze editie extra feestelijk, zegt Kilian: "We hadden in 2020 natuurlijk alle plannen al klaar toen de lockdown kwam. Die plannen hebben we weer uit de kast gehaald, opgepoetst en er natuurlijk nog een schepje bovenop gedaan. "
De Paasparty haalt geen grote artiesten naar Bentelo. Op de podia staan vooral jonge deejays uit de regio, die er in combinatie met de creatieve aankleding een groot maar betaalbaar feest van bouwen.
Op het terrein staan vier grote feesttenten
Op het terrein staan vier grote feesttenten © RTV Oost Jolande Verheij

Modderbad

De voorbereidingen lopen voorspoedig, op één kleinigheidje na: er is vorige week zoveel regen gevallen dat het terrein nog wel erg modderig is. Maar daar merken de bezoekers morgen niks van, verzekert Kilian: "We hebben een heel grote partij vloerdelen in eigen beheer, die leggen we in brede banen tussen de verschillende tenten en op alle looproutes, dus je hoeft morgen geen kaplaarzen aan."
En gelukkig komt er voorlopig geen regen bij: "Deze weersvoorspelling had ik wel van gedroomd, maar dat het zo mooi uitpakt is wel perfect", zegt Kilian.
Het terrein is erg modderig na de regenval van vorige week
Het terrein is erg modderig na de regenval van vorige week © RTV Oost Jolande Verheij

Uitverkocht

In 1988 vierden een paar honderd jongeren een afterparty na het paasvuur. Sindsdien werd het elk jaar groter en is het uitgegroeid tot een grote publiekstrekker. De organisatie is in handen van jongeren, maar het publiek is van alle leeftijden. Wie nog een kaartje voor de Paasparty zoekt heeft pech, alle 7000 tickets zijn inmiddels verkocht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.