nieuws

Eis: anderhalf tot drie jaar cel in hoger beroep groepsverkrachting Zwolle

Celstraffen in hoger beroep
Celstraffen in hoger beroep © Flickr, mystic_mabel
Tegen zeven verdachten van een groepsverkrachting in Zwolle zijn in hoger beroep celstraffen geëist van anderhalf tot drie jaar.
De zeven, onder wie twee minderjarigen, worden ervan verdacht in 2013 een 15-jarig meisje uit Zwolle te hebben misbruikt. Het 15-jarig meisje zou door één van de jongens naar het huis van zijn oma aan de Kastanjelaan zijn gebracht waarna hij zijn vrienden heeft opgeroepen daar ook te komen voor seks met haar.

'Ze durfde geen weerstand te bieden'

De verkrachting en ontucht zou uren hebben geduurd. Het minderbegaafde meisje was volgens het OM bang en durfde geen weerstand te bieden; ze was in een slaapkamer in een onbekend huis met een groep onbekende jongemannen die een voor haar onbekende taal spraken.
Vijf van de zeven verdachten werden vorig jaar april door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot celstraffen van zes tot zestien maanden, twee werden er vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie legde zich daar niet bij neer en ging in beroep.

'Geen sprake van verkrachting'

De advocaat van één van de verdachten spreekt de beschiuldigingen tegen. Volgens hem is er geen sprake van verkrachting. Het meisje zou geen moment hebben gezegd dat ze geen seks wilde. Aangetoond is volgens de advocaat dat het meisje al ruime seksuele ervaring heeft en de nodige seksuele losbandigheid vertoonde. Daarnaast zou zijn gebleken, ook in verklaringen bij de politie, dat ze niet altijd de waarheid spreekt. Ze had volgens de advocaat een motief om te liegen, omdat ze haar mobiele telefoon niet terug kreeg.
De advocaat wil, in elk geval voor zijn cliënt, vrijspraak van verkrachting, maar ook van ontucht met een minderjarige. Volgens hem is het haar woord tegen de zijne. Het gerechtshof doet over twee weken uitspraak.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.