Nieuws

Dijkerhoek wint paasvurencompetitie Holten met grootste paasvuur van 2022

Buurtschap Dijkerhoek heeft dit jaar met een hoogte van 15 meter en 4293 kuub hout het grootste paasvuur van de gemeente Rijssen-Holten. Het buurtschap laat daarmee grootste concurrent Espelo achter zich. Espelo verzamelde dit jaar 'slechts' 3644 kuub hout en bouwde een bult van ruim 14 meter hoog.
Buurtschap Holterbroek mag de overige twee prijzen in ontvangst nemen. Dat zijn de prijs voor het mooiste paasvuur en de prijs voor de beste jury-ontvanger.

Diekerhook of 'Spelo?

Al sinds 1964 houden vijf buurtschappen in de gemeente Rijssen-Holten zich bezig met de bouw van het grootste en mooiste paasvuur. De buurtschappen Lichtenberg, Dijkerhoek, Espelo, Beuseberg en Holterbroek proberen elkaar jaarlijks de loef af te steken.
De strijd om het grootste paasvuur wordt al tientallen jaren beslist door Dijkerhoek of Espelo. Zij zetten elk jaar alles op alles om de hoogste bult te bouwen. Dat betekent niet dat de drie kleinere buurtschappen zich bij een verlies hebben neergelegd. Zij doen elk jaar net zo hard mee in de strijd om het mooiste paasvuur, of om het beste ontvangst.
Hoe wordt zo'n 'poasboake' opgemeten? Jurylid Tim Hakkert legt het uit:
Wie heeft de grootste? Na drie jaar staat de paasvurencompetitie in Holten weer in vuur en vlam

Droogte in 2019

De afgelopen drie jaar bestond de competitie niet. Althans, niet echt. In 2019 was het te droog, waardoor de 'boakebouwers', zoals ze ook wel worden genoemd, beperkingen kregen opgelegd.
Een enorme paasbult optuigen mocht vanwege de kans op brandgevaar niet, dus ging er een streep door de wedstrijd om het grootste paasvuur. De originaliteitsprijs en de prijs voor beste ontvangst werden toen nog wel uitgereikt.

'Goed gevoel'

De afgelopen twee jaar gooide corona roet in het eten. En dus is het niet zo gek dat niet alleen de boakebouwers, maar ook burgemeester Arco Hofland blij is dat het dit jaar weer kan. "Nu alles weer mogelijk is, geeft dat een heel goed gevoel", beaamt hij. "Het is zo mooi om die saamhorigheid in al die buurtschappen te zien, hoe fanatiek men hiermee bezig is."
Dat de competitie dit jaar weer door kon gaan, was voor Hofland extra bijzonder, omdat het de laatste keer is dat hij in de rol van burgemeester bij de wedstrijd aanwezig is.
In alle buurtschappen wordt aangegeven dat ze de burgervader gaan missen, omdat hij altijd vol enthousiasme en begrip achter de boakebouwers heeft gestaan. "Ik voel wat zij voelen", zegt Hofland daar zelf over. "Het is niet zomaar een beetje hout verzamelen en een feestje vieren. Dit heeft echt te maken met traditie." Een traditie die de buurtschappen een boost geeft. "En als je dat proeft, dan doet dat mij ook heel veel."
De 15-meter hoge stapel wordt vanavond om 20:00 uur aangestoken. Dit zal live te zien zijn op TV Oost. .

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.