nieuws

Experts: extra gezondheidsonderzoek naar Olasfaterrein Olst niet nodig

Volgens experts van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) is het niet nodig een uitgebreid onderzoek te doen naar de effecten die het vervuilde Olasfaterrein in Olst heeft op de gezondheid van omwonenden. Dat meldt de Stentor.
Experts concluderen volgens de krant dat er geen blijvende gevolgen zijn voor de gezondheid door het vrijkomen van stoffen uit de bodem. De klachten verdwijnen zodra mensen niet meer aan deze stoffen worden blootgesteld. Uitgebreid gezondheidsonderzoek zal daarom waarschijnlijk niets nieuws aantonen en heeft dus geen zin.

Gezondheidsklachten door toxische stoffen

Vorig jaar werd het RIVM erbij geroepen om te bekijken of extra onderzoek nodig is naar de gezondheid van omwonenden van het vervuilde Olasfaterrein. Een aantal mensen zegt gezondheidsklachten te hebben doordat bij het opruimen van het zwaar vervuilde fabrieksterrein toxische stoffen vrijkomen. Sommige mensen zijn zelfs tijdelijk verhuisd.
Volgens de experts kunnen stoffen uit de grond van Olasfa geuroverlast en acute irritaties veroorzaken, maar is het 'uiterst onwaarschijnlijk' dat dit leidt tot chronische gezondheidsklachten. Wel zeggen de experts dat de langlopende sanering waarschijnlijk 'chronische stress' veroorzaakt bij bewoners. En als gevolg daarvan zouden mensen gezondheidsklachten ervaren. Vooral de geur- en geluidsoverlast zou mensen dwars zitten.

Sanering moet zo snel mogelijk klaar zijn

Het advies van de experts is dan ook simpel, schrijft de Stentor. Zorg dat de sanering zo snel mogelijk klaar is en zorg dat tijdens het opruimen zo min mogelijk toxische stoffen in de buitenlucht komen. Ook moeten omwonenden meer bij de sanering betrokken worden. 
De sanering van het terrein van de oude asfaltfabriek is inmiddels al jaren aan de gang. In de bodem zitten teer- en olieachtige stoffen die zijn achtergebleven nadat de fabriek in 1983 stopte met de fabricage van dakasfalt en teerproducten. In 2006 is begonnen met de afrondende bodemsanering.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.