nieuws

Christelijk kinderdagverblijf Zwolle mag niet-kerklid ontslaan

Kinderdagverblijf
Kinderdagverblijf © Thomas Northcut/Thinkstock
Mag een christelijk kinderdagverblijf van medewerkers eisen dat ze 'meelevend' lid zijn van een kerk? Ja dat mag, oordeelt het College voor de Rechten van de Mens in de zaak van een groepsleidster uit Zwolle, die door haar baas op straat is gezet.
De vrouw voelt zich christen, is gedoopt en staat nog ingeschreven bij de kerk van haar ouders in Kampen. Toen ze bij de crèche in Zwolle begon, zocht ze nog een kerk in Zwolle die bij haar paste. Maar die kon ze niet vinden en in de loop van de tijd kwam ze tot de conclusie dat ze geen kerk nodig heeft om te geloven.
Haar baas bij kinderdagverblijf De Kleine Reus dacht daar anders over. Er volgde een gesprek en lidmaatschap van een christelijke kerk bleek een harde eis. Een meelevend kerklidmaatschap is volgens de crèche nodig om het christelijk geloof van de medewerkers te blijven voeden. Het contract van de vrouw werd uiteindelijk niet verlengd.

Discriminatie

Discriminatie, vindt de vrouw. En ze benaderde het College voor de Rechten van de Mens. Volgens de vrouw is er onderscheid gemaakt op grond van godsdienst. Het college oordeelt dat er inderdaad onderscheid is gemaakt, maar dat niet elk onderscheid verboden is.
"Vanuit het doel en de grondslag van het christelijk kinderdagverblijf is de redenering begrijpelijk en niet onredelijk. Het College oordeelt daarom dat de eis ook nodig voor de functie kan worden geacht."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.