Nieuws

Enschede start vanavond al met bestrijding eikenprocessierups

Eerste eikenprocessierupsen in Enschede alweer gesignaleerd
Eerste eikenprocessierupsen in Enschede alweer gesignaleerd © RTV Oost
De gemeente Enschede maakt vanavond een begin met de bestrijding van eikenprocessierupsen. In totaal worden de komende weken 21 duizend eiken ingespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel. De eerste rupsen zijn alweer gesignaleerd.
De reden dat Enschede vandaag op tweede Paasdag al wil beginnen met de bestrijding van de jeukrupsen heeft te maken met de huidige gunstige weersomstandigheden. De eiken worden nog voor de bladvorming begint eerst ingespoten met aaltjes. Dat zijn microscopisch kleine wormpjes die niet tegen UV-licht kunnen. Vandaar dat de aaltjes pas na zonsondergang in de eiken kunnen worden gespoten. Ook mag het niet regenen, waaien en de temperatuur moet boven de zes graden Celsius blijven. Vandaar dat de komende dagen gunstig zijnvoor bestrijding, met ingang van vanavond.
Als het inspuiten met aaltjes goed gaat, wordt het aantal eikenprocessierupsen in de boom met de helft verminderd. Daarna volgt de tweede fase van de bestrijding met een behandeling van de eiken met bacteriën. Dat is het moment dat het blad aan de bomen komt en de bacteriën hun werk moeten doen.

Overlast voor woonomgeving

Voor zowel het inspuiten met aaltjes als bacteriën geldt dat dit overlast kan geven voor de woonomgeving. Dat komt omdat er wordt gewerkt met een trekker en een machine, wat lawaai veroorzaakt. Ook kunnen er door de werkzaamheden brandharen van de eikenprocessierups uit de bomen loskomen, wat huidirritaties kan geven. Vandaar dat de gemeente het advies geeft om tijdens de bestrijding ramen en deuren in de omgeving gesloten te houden.
Omdat de bestrijding erg afhankelijk is van het weer, kan de gemeente niet van tevoren te zeggen waar en wanneer de bestrijdingswerkzaamheden plaatsvinden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.