Nieuws

Alle talenten van Wolter Weulink komen samen in 14 de musical

Wolter Weulink in het AFAS theater
Wolter Weulink in het AFAS theater © RTV Oost Jolande Verheij
Hij zingt, danst, speelt piano en houdt ook nog van voetbal. Voor Wolter Weulink uit Deventer komen al zijn talenten samen in '14 de musical': "Dit is echt een jongensdroom die uitkomt, om dit te mogen spelen". De tegendraadse voorstelling over voetballegende Johan Cruijff is genomineerd voor tien musical awards. Vanavond worden de winnaars bekend gemaakt.
Wolter speelt in 14 de musical onder meer de rol van Wim Suurbier, vriend en teamgenoot van Cruijff. In totaal 14 acteurs zingen en spelen samen het verhaal. Tobias Nierop is als Johan Cruijff het middelpunt. De andere spelers wisselen veelvuldig van rol op het podium en zijn naast voetballers ook bestuursleden, familie, echtgenotes of supporters.
Acteur Wolter Weulink schittert in '14 de musical'

"Anti-musical"

'14' is geen standaard musical waarin liedjes en gesproken scenes elkaar afwisselen. Schrijver Tom de Ket kleurt, net als Cruijff, buiten de lijntjes, ziet Wolter: "Het wordt wel een anti-musical geneoemd. Dat klinkt negatiever dan het is, deze musical speelt met de wetten van het theater. Tobias als Cruijff geeft commentaar op zijn eigen scenes, Hij praat met de zaal, als een stand-up comedian, en dat maakt het echt een unieke beleving."
Wolter is naast acteur en zanger ook muzikant. Voor aanvang van elke voorstelling speelt hij met het gelegenheidsbandje de Kickers de zaal vast warm: "Ook dat is we heel bijzonder, dat ik die kans hier heb gekregen. Ook tijdens de voorstelling speel ik op het podium toetsen bij één van de nummers."
De Kickers met Wolter op de toetsen
De Kickers met Wolter op de toetsen © RTV Oost Jolande Verheij

"Voetbal is oorlog"

Sport en musical leveren samen een energieke voorstelling op, maar het is ook zwaar om te spelen: 'Het is echt topsport. Ik kan dit pas goed doen als ik echt fit ben", vertelt Wolter, Zingen terwijl je ook aan het rennen., springen en dansen bent is niet makkelijjk. Maar dat maakt het juist ook heel gaaf."
Mijn favoriete stuk is wel 'voetbal is oorlog', heel snel en dynamisch, met alle acteurs tegelijk, op een bewegend podium, Dat geeft zoveel energie als dat dan lukt, daar kan ik echt van genieten."
Scene uit '14, de musical'
Scene uit '14, de musical' © Ben van Duin en Michiel Voet

Gebroken enkel

Het scheelde weinig of Wolter Weulink had helemaal niet kunnen meedoen. Kort voor de premiere brak hij zijn enkel. Maar hij herstelde snel en straalt nu weer op het podium: "Gelukkig is de speeltijd al twee keer verlengd, we mogen nog door tot juli, dus we kunnen nog volop spelen."
"Ik hou van sport, van voetbal, en van zingen en muziek maken, en hier komt dat allemaal samen. Ja, dat is wel een droom die uitkomt."
Tobias Nierop als Johan Cruijff in 14 de musical
Tobias Nierop als Johan Cruijff in 14 de musical © Ben van Duin en Michiel Voet

Awards

'14 de musical' is genomineerd voor tien Musical Awards. Wolter ziet de nominaties wel als een beloning voor het unieke karakter van het stuk: "Het is ook een compleet nieuw verhaal: Natuurlijk is het levensverhaal van Cruijff er al wel, maar in deze vorm is het helemaal nieuw bedacht, inclusief alle muziek en liedjes. Veel Nederlandse musicals zijn toch vertalingen of bewerkingen van bestaande theaterstukken."
"En dat je als publiek bij de voorstelling betrokken bent, dat is ook echt uniek. Dat is lastig uit te leggen, dat moet je eigenlijk zien. Dat moet iederéén gaan zien", lacht Wolter.
De uitreiking van de Musical Awards 2022 is vanavond live te zien op NPO 1. 14 de musical is nog tot en met 16 juli te zien in het Afastheater in Leusden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.