nieuws

Jozef Wissink: "er heerst een angstcultuur in het aartsbisdom."

Jozef Wissink
Jozef Wissink © Ina Brouwer
Het rommelt in het Aartsbisdom Utrecht. Eind november 2014 publiceerde kardinaal Wim Eijk een brief waarin hij zijn visie op het Aartsbisdom anno 2028 uiteen zette. Omdat de eerste fusiegolf (2007-2011) te weinig zoden aan de dijk heeft gezet, is een nieuwe herstructurering noodzakelijk. De parochie van de toekomst zal een groot territorium beslaan en waarschijnlijk slechts over één kerkgebouw beschikken. Emeritus-hoogleraar praktische theologie Jozef Wissink is een van de weinigen die kritische noten durft te kraken over het stuk van de kardinaal. "Er heerst een angstcultuur in het bisdom"
Hij verwijt de kardinaal gebrek aan kennis van de sociologische structuur van de kerkdorpen en beticht hem van klerikalisme: de priesters zouden eigenlijk dienstbaar moeten zijn aan de parochiegemeenschap. Maar de gemeenschap wordt geofferd aan een priesterkerk. Ook het aanwijzen van eucharistische centra is zonder echt overleg gebeurd. Het aartsbisdom reageerde op zijn beurt geprikkeld op de brief van Wissink.

"Bevorderd naar de curie"

Wissink had het liefst gezien dat de kardinaal zou zijn bevorderd naar de curie, het bestuursapparaat van de kerk in Rome, maar nu paus Franciscus die hervormt, zit dat er niet in.
Wissink was verbonden aan de Faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit van Tilburg.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.