Nieuws

McDonald's-moord Zwolle, de heroïne-connectie: "De rancune is groot"

In de Zwolse McDonald's werden twee Turkse broers doodgeschoten
In de Zwolse McDonald's werden twee Turkse broers doodgeschoten © ANP
De vermoedelijke McDonald's-moordenaar Veysel U. en zijn vader liggen al tijden onder het vergrootglas van politie. Dat blijkt uit vertrouwelijke justitiële documenten waar RTV Oost de hand op heeft weten te leggen. Naast banden met de wietmaffia, lijkt er ook een heroïne-connectie. "Daar is het geheugen lang en de rancune groot."
Veysel U. uit het Gelderse Rozendaal wordt ervan verdacht dat hij eind vorige maand in een bomvolle McDonald's in Zwolle-Noord twee Turkse broers heeft doodgeschoten. De grote vraag is waarom? Verschillende bronnen melden dat het om een schuld zou gaan en dat één van de slachtoffers daarom een afspraak in het fastfoodrestaurant had. Hij had zijn broer meegenomen als bemiddelaar.
Veel opsporings- en onderwereldbronnen denken aan een vereffening in het drugsmilieu. Volgens bronnen binnen de alevitische gemeenschap in Zwolle verkeerde één van de doodgeschoten broers in het criminele milieu. Hij zou lang betrokken zijn geweest bij heroinehandel.
Het geheugen is lang, de rancune is groot
Oud-politiebaas Van Zwam

Jaren 90

Uit vertrouwelijke politiedocumenten blijkt dat ook de vader van de veronderstelde McDonald's-schutter door justitie op de nek werd gezeten om dezelfde praktijken. Zo staat in rapporten van de zogenoemde 4M-zaak uit de jaren '90 dat de Velpse levensmiddelengroothandel van de familie U. werd gebruikt voor het witwassen van geld uit de heroinehandel.
De toenmalige hoofdinspecteur schreef: "Die firmanaam zegt mij iets. CID-matig was bekend dat deze firma zich bezig hield met het witwassen van drugsgeld." [CID, Criminele Inlichtendienst, red.]
Klein fragment uit het politieonderzoek naar de heroïne-connectie
Klein fragment uit het politieonderzoek naar de heroïne-connectie © RTV Oost

4M-zaak

Dat zou vader U. volgens het politierapport hebben gedaan voor de organisatie van vier Turkse broers, waarvan de achternaam begint met de letter 'M'. Vandaar de 4M-zaak.
De M-broers zouden aan de top staan van de op twee na grootste criminele organisatie van de jaren '90. Zo'n tweeduizend man werd door hen aangestuurd om honderden kilo's heroine via Turkije naar Nederland te smokkelen. Met de miljoenen aan drugswinst zijn hotels en huizen in Turkije aangekocht. Witwassen zou onder meer gebeuren door vader U. met zijn Velpse groothandel. In het toenmalige politieonderzoek is hij dan ook afgeluisterd.

Ontvoerd

Toeval wil dat één van de McDonald's-slachtoffers ooit geholpen is met het geld van de M-broers, zeggen alevitische bronnen. Hij zou ontvoerd zijn in Parijs en met 300.000 gulden zijn vrijgekocht. Dat losgeld zou zijn broer, die eveneens vorige maand werd doodgeschoten, hebben geleend van de M-broers.
Of in die tijd, de jaren '90, conflicten zijn ontstaan die de dubbele liquidatie in Zwolle verklaren, is nog onduidelijk. Maar oud politiechef Van Zwam, die het 4M-onderzoek toendertijd leidde, sluit niks uit: "Ik weet wel zeker dat er een boel open eindjes waren. Het liep ons toen over de schoenen. Het onderzoek was zo groot, dat we ons alleen hebben moeten concentreren op de hoofdpersonen, de familie M."
Van Zwam wil maar zeggen dat niet alle verdachten voor de rechter zijn gebracht, of dat alle conflicten in beeld waren. "Maar het geheugen in die wereld is lang en de rancune is groot."
Ik weet wel zeker dat er open eindjes waren
Oud-politiebaas Van Zwam

Wietmaffia

De familie U. kwam vaker in beeld bij de politie. Zo zijn zowel vader U., als zijn zoon (de vermoedelijke McDonald's-schutter), een aantal jaren geleden veroordeeld voor betrokkenheid bij de Arnhemse wietmaffia. Ze hadden, wederom via hun Velpse groothandel, een pand gehuurd op een industrieterrein in Deventer. Daar werd wiet in verbouwd.
In een recent gepubliceerd vonnis is te lezen dat er problemen waren met de betaling van het pand. De verhuurder wilde geld zien. Dan zegt zoon U., de huidige verdachte in de Zwolse McDonald's-zaak, in een afgeluisterd gesprek: "Nee klopt, maar mijn vader heeft nog steeds die dinges niet geregeld.....mijn vader zal nu bij de bank het systeem veranderen.

Drie jaar lang wietkweek

In het door U. gehuurde bedrijfspand is jarenlang wiet gekweekt. Bij de inval vond de politie duizenden potten waarin hennep gegroeid was. Volgens getuigen was er drie jaar lang elke vier weken 100 kilo hennep geoogst. Desondanks zouden vader en zoon toch nog schulden hebben, blijkt uit het rechtbankvonnis. Ze zouden meerdere malen geld hebben geleend bij het kopstuk van de bende.

Schulden

Dat er schulden waren blijkt ook uit een afgeluisterd gesprek van zoon U. met een mede-bendelid. Die laatste is bezorgd dat de kwekerij in het oog loopt, omdat de hal ervoor vrijwel leeg is: "Hee je moet wel wat spullen terugzetten. In ieder geval als de deur open staat...Het gaat mij er om dat als de deur open staat dat er een rij spullen staan zeg maar."
Zoon U.: "Mijn vader heeft met [medeverdachte] al gesproken... Wij zitten hier ook in wat andere situaties.
Waarop het mede-bendelid antwoordt: "Er staat niks. Dat moet je zien te voorkomen. Je mag wel de goedkoopste van de goedkoopste neerzetten, aller goedkoopste wat je hebt.. als er maar wat staat."
Het antwoord van zoon U.: "Ja maar wat is het goedkoopst? Wat goedkoop is, is water bijvoorbeeld. Water. Container kost vijfduizend euro. En dan macaroni. Container kost 13 duizend euro. Maar ja, we hebben ook schulden aan hem, snap je?"
Uit deze conversatie zou je dus kunnen afleiden dat de familie U., ondanks de criminele handel en wandel, toch in de financiele problemen zat. Hun Velpse groothandel gebruikten ze als dekmantel om de werkelijke activiteiten in het gehuurde pand in Deventer, een hennepkwekerij, te verbloemen.

Op vingers getikt

Onlangs werd zoon U. door de rechtbank nog op de vingers getikt. Door hem bestelde mondkapjes waren niet betaald aan de Turkse leverancier. De rechters hebben hem opgelegd om 160.000 euro te betalen.
Het huis in Rozendaal dat hij recent kocht met zijn vrouw, staat alweer te koop. In het huis werd deze winter zijn tweede kindje geboren. De komende maanden blijft hij vast, zeker tot aan de eerste openbare rechtszitting.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.