Nieuws

Geen ontruiming restaurant Seidel, betalingsregeling getroffen als voorlopige oplossing

In eerste instantie diende het gebouw als raadhuis en herberg.
In eerste instantie diende het gebouw als raadhuis en herberg. © RTV Oost / Robert Jansema
Vanmorgen zou restaurant Seidel in Vollenhove ontruimd worden. Dat was althans de wens van de vereniging ‘Henrick de Keyser’. Deze pandeigenaar wilde dat het etablissement vertrok uit het voormalige raadhuis, omdat al meerdere jaren sprake is van huurachterstand. Maar de ontruiming is op het laatste moment afgeblazen.
De vrachtwagen kwam vanmorgen niet voorrijden aan het Kerkplein in Vollenhove. De uitbaatster had een kortgeding aangespannen tegen de eigenaar van het gebouw, de vereniging ‘Henrick de Keyser’ uit Amsterdam. Deze non-profit instantie is sinds dertig jaar eigenaar van het gebouw en heeft in Nederland tal van historische gebouwen die ze onderhoudt en verhuurt.
De familie die restaurant Seidel momenteel uitbaat doet dat sinds 1965. Destijds huurden ze het gebouw van de toenmalige gemeente Brederwiede. Die gemeente deed het pand begin jaren ’90 over aan vereniging ‘Henrick de Keyser’ en de familie bleef de vaste huurder. Het oude raadhuis heeft overigens al eeuwenlang een horeca-bestemming. Voordat er in 1849 een restaurant opende, zat er sinds de zeventiende eeuw al een herberg in het 400 jaar oude gebouw.

Corona

De afgelopen jaren was het lastig voor Seidel om het hoofd boven water te houden. Het betalen van de huur zorgde voor problemen omdat inkomsten, mede door gedwongen sluiting, achterbleven. “Al voor corona, in 2018, waren er betalingsproblemen. Het lag echt niet alleen aan corona”, vertelt een medewerker van Henrick de Keyser. “Dat klopt, maar de meeste schulden zijn toch echt door de pandemie ontstaan”, vertelt advocaat Doornbos die Seidel vanmorgen bijstond in Zwolle.

Betalingsregeling

Op den duur stond het restaurant aan de voormalige zuiderzeekust voor 80.000 euro op de lat bij Henrick de Keyser. De afgelopen periode heeft het restaurant al de nodige betalingen gedaan, maar alsnog moet er 26.000 euro worden opgehoest. Henrick de Keyser zag de toekomst met deze huurder niet rooskleurig tegemoet en eiste vertrek. In de Zwolse rechtbank kwamen beide partijen vanmorgen tot overeenstemming voor een betalingsregeling.
“Dankzij die betalingsregeling blijft Seidel voorlopig behouden voor Vollenhove en de regio. Het is een stap in de goede richting en we hopen dat het restaurant nog jarenlang kan blijven bestaan”, stelt advocaat Doornbos namens de opgeluchte horeca-familie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.