nieuws

Veel minder baby's geboren in Deventer, problemen oudere jeugd worden groter

Deventer, stad met steeds minder baby's
Deventer, stad met steeds minder baby's © Flickr Creative Commons / Allard Schager
De Deventer bevolking vergrijst snel. Sinds 2009 worden er elke jaar minder baby's geboren. Dat blijkt uit de Deventer Jeugdmonitor van afgelopen najaar.
De gemeente Deventer houdt sinds 2009 de ontwikkeling van de jeugd in de gaten via een halfjaarlijkse monitoring. Dat doet de gemeente om bijtijds in te kunnen spelen op jeugdzorg en schoolverlaters. Opvallend is dat er sinds de start van de monitoring nog nooit zo weinig baby's zijn bijgekomen als in 2013. De problemen met oudere jeugd daarentegen worden steeds groter.
Zo worden steeds meer jongeren in behandeling genomen wegens aandacht- en gedragsstoornissen. Ook neemt het aantal meldingen bij Tactus verslavingszorg toe en wordt het aantal zwerfjongeren in Deventer groter. Oorzaak daarvan is vaak schulden en huurachterstand en de strengere regels voor de aanvraag van een daklozenuitkering.
Het aantal twintigers met een uitkering is toegenomen. Zij komen niet aan de bak, omdat de arbeidsmarkt op slot zit. Volgens de gemeente heeft 82,3% van alle 22-jarigen wel de juiste basis om zo aan de slag te kunnen op de arbeidsmarkt.   

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.