Nieuws

Ossenzijl weer positief over toekomst, maar dan moet randweg er wel snel komen

Er zit weer vaart in de toekomstvisie van Ossenzijl
Er zit weer vaart in de toekomstvisie van Ossenzijl © RTV Oost
Drie jaar geleden stond het dorp Ossenzijl lijnrecht tegenover de gemeente en de provincie, maar nu ligt er een dorpsvisie waarin alle partijen elkaar vinden. Het kleine dorpje heeft te maken met projecten die regionaal en zelfs internationaal van belang zijn, zoals de ecologische verbinding tussen de Weerribben en natuurgebied de Rottige Meente in Friesland. Ook komt er een Wetland Center, dat de toegang naar Nationaal Park Weerribben-Wieden moet worden. Maar de leefbaarheid in het dorp mag daar niet onder lijden, en dus is een randweg de eerste prioriteit voor het dorp.
Toen de gemeente in 2019 de plannen voor het toerisme en natuur rond Ossenzijl presenteerde was het dorpshuis te klein voor alle boze inwoners. Nu zijn er vriendelijke woorden en een borreltje na afloop, tot opluchting van wethouder Bram Harmsma: "Drie jaar geleden was Plaatselijk Belang verbolgen over alles wat op dat moment over hun werd uit gestort, zeg ik in alle eerlijkheid en kwetsbaarheid. Het dorp wilde zelf de regie houden over wat ze belangrijk vinden, en dat heeft nu geleid tot een heel mooie dorpsvisie waarin we tot elkaar zijn gekomen."
De dorpsvisie wordt overhandigd aan wethouders Bram Harmsma (midden) en Marcel Scheringa (rechts)
De dorpsvisie wordt overhandigd aan wethouders Bram Harmsma (midden) en Marcel Scheringa (rechts) © RTV Oost

Grote ontwikkelingen

Hoe combineer je een uniek natuurgebied van Europees belang met groeiend toerisme, agrarische bedrijven en wonen in een dorpje? Bij het antwoord op die vraag willen de inwoners nauw betrokken worden. Ossenzijl is met ruim 500 inwoners weliswaar klein, maar de ontwikkelingen rond het plaatsje ontstijgen de regio en zelfs de provincie.
Zo komt er een ecologische verbindingszone tussen de Weerribben en het Friese gebied Rottige Meente, die grote gevolgen heeft voor de boeren en andere bedrijven rond het dorp. Ook wordt het oude bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer vervangen door het prestigieuze Wetland Center, dat ook de toegangspoort en overstappunt voor Nationaal Park Weerribben-Wieden moet worden.
De inwoners van Ossenzijl pleiten al lang voor een randweg
De inwoners van Ossenzijl pleiten al lang voor een randweg © RTV Oost
Dat betekent meer verkeer door het dorp: over het water en over de weg. Maar daar is helemaal geen ruimte voor. De brug midden in het dorp werkt als een dubbele flessenhals, het blokkeert op drukke dagen de scheepvaart en het wegverkeer. Voor Plaatselijk Belang is het daarom noodzakelijk dat er een rondweg of randweg bij het dorp komt, liefst met een aquaduct, voordat de andere plannen worden uitgevoerd.

Ondergeschikt

De dorpsvisie 'De route naar een leefbaar dorp' vertelt aan de gemeente en aan alle andere instanties die bij de ontwikkelingen zijn betrokken hoe Ossenzijl de toekomst ziet. Drie jaar geleden ging het precies andersom, toen vertelde de gemeente aan de inwoners wat er ging gebeuren. En dat viel helemaal verkeerd, zag Wim Liesker van Plaatselijk Belang: "Je voelde dat wij als dorp eigenlijk ondergeschikt gemaakt werden aan de plannen. Als Plaatselijk belang hebben we toen besloten de krachten te verenigen en met één stem uit het dorp te spreken."
Nu zijn de inwoners via Plaatselijk Belang wél overal bij betrokken. Uiteindelijk wordt Ossenzijl daar beter van, denkt Liesker: "Als je plannen combineert kan je het voor het dorp heel gunstig maken. Als die rondweg er komt voor de toegang naar het Wetland Center, betekent het dat het dorp autoluw wordt, en dan ook veel authentieker en sfeervoller kan worden."
Het oude buitencentrum van Staatsbosbeheer in Ossenzijl
Het oude buitencentrum van Staatsbosbeheer in Ossenzijl © RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.