Nieuws

Nog lang niet af maar wel heel herkenbaar: project Twente op Film krijgt steeds meer vorm

Johanna ter Steege en Erik Willems
Johanna ter Steege en Erik Willems © RTV Oost / Bart Kieft
De première van het project Twente op Film nadert met rasse schreden. Op 30 en 31 mei beleeft de bioscoopfilm opgebouwd uit filmbeelden uit de periode 1915-2015, zijn eerste voorstellingen voor publiek. Tijdens een viewing werd vandaag het werk van initiatiefnemers Johanna ter Steege en Erik Willems kritisch bekeken. Conclusie: er ligt nog wel wat werk, maar de tijdsgeest wordt prachtig weergegeven.
"We zitten nog middenin het proces", zegt actrice Johanna ter Steege. Daarom was er vandaag een viewing waarin een select groepje mensen het werk van Ter Steege en regisseur Willems alvast mocht bekijken, en vooral ook mocht bekritiseren. "We hebben die kritiek ook hard nodig om te kijken hoe de film valt, wat mensen zien. En vooral ook wat mensen nog missen."
De kijker ziet in zo'n anderhalf uur honderd jaar geschiedenis aan zich voorbijtrekken. Dat begint met de opening van vliegveld Twente in 1931 en eindigt met het kampioenschap van FC Twente in 2010. De makers benadrukken dat de film nog niet af is. Dat is nu ook nog duidelijk te zien en te horen. Op sommige plekken ontbreekt de Twentse voice over nog, ingesproken door Johanna ter Steege. Op andere plekken moeten nog beelden worden ingemonteerd. De kijkers bij de viewing hadden op- en aanmerkingen maar waren het over één ding roerend eens: de filmbeelden geven een prachtig beeld van Twente door de jaren heen.
"We zijn naar twee dingen echt nog op zoek", zegt Ter Steege na de viewinig. "Dat is het moment dat de Duitsers Twente binnenvielen. Daar is weinig beeld van." De film bevat beelden uit de oorlog, maar niet van de inval. "Wie weet is er nog iets", zegt de actrice hoopvol, waarbij ze opnieuw richt op mensen die misschien ergens op zolder nog oude beelden hebben liggen.
Die zoektocht van mensen leverde eerder al een absoluut pareltje op dat ook in de film is gebruikt. "Dat is echt een vondst", zegt Ter Steege, verwijzend naar het bewuste fragment. "Maar ik ga daar verder nog niets over zeggen."

Oorlog en Rusluie

Ter Steege en regisseur Willems werden begin dit jaar al compleet overrompeld door de grote hoeveelheid oude Twentse filmbeelden die binnenkwamen na een oproep van Ter Steege. De actrice wendt zich nu nog een keer tot het publiek. "Waar we ook ontzettend naar op zoek zijn, is het verhaal van de Ruslandgangers in Vriezenveen. Over die tijd hebben we ook geen beelden."
Het is geweldig om een kijkje door de tijd te krijgen
Johanna ter Steege
Ter Steege is tevreden over de reacties die ze kreeg tijdens de viewing. Die waren positief maar ook met hier en daar een kritisch geluid over wat nog beter kan. "De mensen hebben zich geen moment verveeld, dat is al heel fijn, want je zit toch anderhalf uur naar een verhaal te kijken. Mensen misten nog sommige gebeurtenissen, kregen we te horen."
Maar over het algemeen waren de reacties goed. "Omdat het geweldig is om een kijkje door de tijd te krijgen van 1915 tot nu. Om te zien hoe Twente is veranderd."
En omdat allemaal in één verhaal neer te zetten, is een enorme klus. "Vooral Erik (Willems red.) kijkt elke dag wat er binnenkomt en ik kijk af en toe mee. En zo hebben wij een selectie gemaakt, we hebben heel veel research gedaan, kranten nageplozen." Dat was ook wel nodig. "Want als je een filmfragment uit 1915 te zien krijgt, wilden we ook teksten uit die tijd die daarbij passen."

Authenciteit

Dus ook in de taal die gebruikt wordt in de voice overs gaan de makers terug naar de tijd waarin de gebeurtenissen plaatsvonden. Dat verhoogt de authenciteit van de beelden die te zien zijn. Vooral bij beelden waar geen geluid bij zit.
De komende weken ligt er nog genoeg werk. "We gaan op zoek naar nieuwe fragmenten en misschien verdwijnen sommige dingen. We gaan opnieuw aan het werk met de teksten." Die teksten, die Ter Steege inspreekt zijn ook in het Twents. "Die moeten ook weer vertaald worden voor de ondertitels, want we willen natuurlijk ook dat ze het in Amsterdam begrijpen." Maar uiteraard zijn er ook Twente in mensen die het dialect niet kunnen verstaan. Daarnaast maakt zangeres Lisa Nora uit Enschede een lied dat nog wordt toegevoegd aan het einde van de film.

Einde film

Dat einde van de bioscoopfilm is nog wel een aandachtspunt. Want een echt rond einde zit er nog niet aan, weet ook Ter Steege. Als alles klaar is beleeft de film op 30 en 31 mei een dubbele priemiëre in het Parkgebouw in Rijssen. Daarna volgen meerdere filmzalen en bioscopen in Twente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.