Nieuws

112-meldkamer volgend jaar weg uit Overijssel, kunnen we zonder?

Over een jaar heeft Overijssel geen eigen 112-meldkamer meer. In een overleg tussen de burgemeesters in Twente vanochtend klonk er vooral kritiek op de werkgelegenheid die uit Overijssel verdwijnt. Ook zijn er zorgen over de gevolgen van één nieuwe meldkamer in Apeldoorn voor heel Oost-Nederland. Want weet de centralist straks wel waar bijvoorbeeld Volthe ligt? Kunnen we zonder meldkamer in Hengelo?
Al in 2013 besloot het kabinet om het aantal meldkamers in Nederland terug te brengen van 21 naar tien. Overijssel en Gelderland hebben straks nog maar één meldkamer, in Apeldoorn. Dat betekent dat onder meer de meldkamer in Hengelo de deuren sluit. De verhuizing staat voor eind maart 2023 gepland.
Zo'n vier tot vijf centralisten, die nu nog bij de meldkamer in Hengelo werken, verhuizen niet mee naar Apeldoorn.

Menselijke maat

"In 2013 waaide er een andere wind, er moest veel bezuinigd worden", zei burgemeester Arco Hofland van Rijssen-Holten vanochtend over het sluiten van de meldkamer in Twente. "We kunnen dit besluit nu niet meer terugdraaien, maar het gaat wel ten koste van de werkgelegenheid in Twente."
Ook werd de vergelijking getrokken met de vorming van de Nationale Politie, die uiteindelijk veel meer geld kostte dan begroot. "We hopen dat de menselijke maat blijft en dat financiële risico's niet op het bordje van ons hier in Twente komen", zei Wilmien Haverkamp, burgemeester van Tubbergen.
De nieuwe meldkamer in Apeldoorn vervangt de huidige in Hengelo
De nieuwe meldkamer in Apeldoorn vervangt de huidige in Hengelo © Cepezed / Politie

Meldkamer verandert

De Hengelose burgemeester Sander Schelberg, die vanuit de Veiligheidsregio Twente portefeuillehouder is voor de meldkamer, snapte de zorgen. "Je wilt als burgemeesters in de Veiligheidsregio er natuurlijk wel voor zorgen het straks goed gaat bij de nieuwe meldkamer. Of eigenlijk: dat het straks nog beter gaat."
Want weten ze in Apeldoorn straks wel waar Volthe ligt? Of dat Overijssel twee plaatsen telt met de naam Holten? "Dat is precies de vraag die de burgemeesters stellen: krijg ik wel de garantie dat het goed gaat?", aldus Schelberg. "Maar in de jaren dat ik burgemeester ben, heb ik de meldkamer rigoureus zien veranderen. Je kunt tegenwoordig heel eenvoudig uitlezen van waaruit mensen bellen. Er zit een heel systeem achter, dus dat gaat goed komen."
Je kunt tegenwoordig heel eenvoudig uitlezen van waaruit mensen bellen
Sander Schelberg, Veiligheidsregio Twente

Voordelen

De meldkamer in Hengelo is gedateerd en nodig aan vervanging toe. Schelberg ziet dan ook voordelen van het centraliseren van de meldkamers in Overijssel en Gelderland. "We worden zo veel meer toekomstbestendig. We hebben straks een landelijke meldkamer, waarbij we het met z'n vijven oppakken. De meldkamer in Apeldoorn krijgt straks duizend meldingen per week, dus het wordt een ander type meldkamer dan we tot nu toe hebben gekend."
Voor de inwoner van Overijssel verandert er niets: voor noodgevallen blijven de hulpdiensten ook volgend jaar te allen tijde bereikbaar, belooft de politie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.