Nieuws

Indrukwekkende carrière van legendarische zijspancrosser Daniël Willemsen in boek opgetekend

Auteur Monique Rademaker schreef het boek 'De Kannibaal' over crosslegende Daniël Willemsen.
Auteur Monique Rademaker schreef het boek 'De Kannibaal' over crosslegende Daniël Willemsen. © Omroep Gelderland / Lonneke Gerritsen
De Kannibaal luidt zijn bijnaam en hij is een levende legende in de zijspancross. Daniël Willemsen, tienvoudig wereld en tienvoudig nationaal kampioen, een record dat volgens de kenners nooit meer zal worden geëvenaard. Zijn meer dan indrukwekkende carrière is nu gebundeld in het gelijknamige boek 'De Kannibaal', opgetekend door Monique Rademaker, docente aan het ROC van Twente. Willemsen is komend weekend van de partij tijdens de GP zijspancross in Markelo.
De absolute nummer 1 uit de zijspancross heeft meerdere bijnamen, maar De Kannibaal is misschien toch wel de treffendste. Omdat Willemsen, zodra hij het gashendel binnen handbereik heeft, altijd niets ontziend tekeer gaat. Richting zijn tegenstanders, maar ook richting de talloze bakkenisten die hij gedurende zijn loopbaan versleet.

Onorthodoxe rijstijl

Willemsen wordt in de sport bewierookt en verguisd. Geprezen omdat hij met zijn onorthodoxe rijstijl - zoals de afwijkende lijnen die hij kiest - zorgde voor nieuwe impulsen in de sport.
Zijn gedreven aanpak - op het maniakale af - werpt z'n vruchten af. Aanvankelijk vooral samen met jongere broer Marcel. Het duo sleept in 1999 al een allereerste wereldtitel binnen, maar een zwaar ongeluk rijdt het talentvolle duo flink in de wielen. Daniël gaat echter onverdroten door en blijft de titels aaneen rijgen.
Zijn meer dan indruwekkende palmarès leverden hem ooit al eens een koninklijk lintje en een naar hem vernoemde straat in zijn woonplaats Lochem op.
Maar zijn agressieve aanpak zorgt ook regelatig voor - op z'n zachtst gezegd - gefronste wenkbrauwen.

Stomverbaasd

Monique Rademaker, journalist uit het Achterhoekse Silvolde die les geeft aan het ROC van Twente, was stomverbaasd toen ze ontdekte dat er nog nooit een boek over Willemsen was verschenen. Zelf maakte ze kennis met de loodzware fysieke sport via haar partner en twee zoons.
"Iemand met zo'n prijzenkast, dan is het toch merkwaardig dat dat nooit in boek is vastgelegd? De motorcross krijgt weliswaar niet zoveel aandacht als sommige andere sporten, maar het is wel degelijk topsport. Met alles wat daarbij komt kijken."
Waarop ze simpelweg op Willemsen afstapte of hij wilde meewerken.
Wat volgde waren talloze interviewsessies. "Het schrijven vond ik eigenlijk wel relaxed om te doen. De onderzoeksfase was verreweg het meeste werk. Behalve met Daniël heb ik ook gesproken met zijn technische mensen en alle bakkenisten met wie hij titels heeft behaald. Bewust niet met de bakkenisten met wie hij geen prijzen heeft gehaald. Dan wordt het immers vaak al snel moddersmijterij."

Kritische noot

Wat niet wil zeggen dat het boek één grote lofzang is op de persoon Willemsen. Die geniet in de motorcross de reputatie dat hij niet altijd de gemakkelijkste is om mee samen te werken. Hij eist namelijk niet alleen het uiterste van zichzelf, maar ook van de mensen uit zijn naaste omgeving.
"Zijn Letse bakkenist Kaspars Stupelis vertelde bijvoorbeeld dat Daniël gedurende de wedstrijd maar tegen hem bleef schreeuwen. Ook al lagen ze op dat moment een minuut voor op de rest. Hij blééf maar doorgaan. Ik heb dus ook wel degelijk kritische noten gekraakt. Hoe Daniël met kritiek omgaat? Nou, ik heb wel de indruk dat-ie dat toch wel wat ingewikkeld vindt."
Of Willemsen het boek vooraf heeft gelezen? "Die kritische passages heb ik 'm inderdaad vooraf doorgestuurd. En hij zegt ook dat-ie ze heeft gelezen. Al heb ik eerlijk gezegd wel mijn twijfels of hij dat ook echt heeft gedaan. Maar goed, dan leest-ie dan straks alsnog wel."

Botbreuken

De motorcross is berucht om z'n vele valpartijen. Ook de talloze botbreuken komen in het boek aan de orde. "Maar er is niet alleen leed hoor", zegt Rademaker. "We hebben de beschikking gekregen over een immens fotoarchief. Het boek bevat zodoende veel foto's van de talloze heroïsche overwinningen.. Daar is ook meer dan voldoende oog voor."
Willemsen is dan ook erg trots dat zijn levensverhaal nu op schrift is gesteld. Door behalve de interviews ook mee te gaan tijdens internationale wedstrijden is de auteur er volgens hem goed in geslaagd het sfeertje dat de morocross zo typeert prima weer te geven, zo laat Willemsen tegenover Omroep Gelderland weten.

Gas terug?

Willemsen is intussen 46 jaar. De jaren gaan dus tellen. Meermaals heeft hij al overwogen een streep onder zijn carrière te zetten, maar dan begon het binnen de kortste keren toch weer te kriebelen. Ook nu weer kampt hij met een gebroken kuit- en scheenbeen. De knoop doorhakken durft hij echter eigenlijk nog niet echt.
Want ietwat gas terug en op een wat lager niveau blijven rijden, dat is aan hem niet besteed. Tegenover de microfoon van Omroep Gelderland: "Het is echt op topniveau blijven rijden of helemaal stoppen. Het is alles of niets."

GP Markelo

Het boek wordt vanavond gepresenteerd in Willemsens woonplaats Lochem, waarna het komend weekend te koop is tijdens de eerste grand prix zijspan van dit seizoen, op het circuit op de Herikerberg. Willemsen komt daar vanwege zijn huidige blessure niet in actie, maar geeft wel acte de presence. Het boek is te koop in zijn merchandise-stand.
'De Kannibaal' wordt uitgegeven door uitgeverij Hermans, waar het verkrijgbaar is via de 'Boekenkraom'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.