nieuws

'Liberation Route Europe' ook door Overijssel, zeven gemeenten doen mee

De gemeenten Hellendoorn, Rijssen-Holten, Wierden, Twenterand, Raalte, Olst-Wijhe en Deventer hebben samen besloten deel te nemen aan de 'Liberation Route Europe'.
De herdenkingsroute van ruim 3.000 kilometer lang begint in Normandië en gaat langs de weg die de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog aflegden om West-Europa te bevrijden van de Duitse bezetter. Via Arnhem en Nijmegen eindigt de route in Berlijn.

Luisterplekken

De Overijsselse gemeenten breiden met hun deelname de route uit met zeven 'luisterplekken' waar iets te horen moet zijn over de indrukwekkende belevenissen van één of meerdere personen in 1944 en 1945. Waar die plekken komen en wat er wordt verteld moet nog worden bepaald. Op 18 februari is daarvoor een startbijeenkomst met betrokkenen in Hellendoorn.
De route is te volgen via een app voor de smartphone en biedt toegang tot verhaallijnen, bezienswaardigheden,  historische foto’s, ingesproken verhalen en filmpjes. De luisterplekken moeten voor de viering van 70 jaar bevrijding gerealiseerd zijn. Deelname heeft volgens de gemeenten een gunstig effect op het toerisme en recreatie in de regio.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.