nieuws

Proeven met zelfrijdende auto's op de openbare weg in omgeving Zwolle

In de omgeving van Zwolle mogen ontwikkelaars van zelfrijdende auto's over enkele maanden proefrijden op de openbare weg. Dat heeft het kabinet besloten.
Nederland is daarmee het eerste Europese land waar zulke proeven gaan plaatsvinden, zegt minister Schultz van Infrastructuur en Milieu. Dat er in de regio Zwolle wordt getest heeft te maken met de aanwezigheid van Scania.

Op de openbare weg

Nu kunnen alleen nog proeven worden uitgevoerd in laboratoria. "Maar verschillende organisaties in Nederland willen verder met hun proeven op de openbare weg", zegt minister Schultz. Het is volgens haar belangrijk om te zien hoe het in de praktijk gaat. Het kabinet heeft daarom toestemming gegeven om daadwerkelijk te testen op de openbare weg.
Bedrijven die op de openbare weg proeven willen doen met zelfrijdende auto's, kunnen daar binnenkort een vergunning voor aanvragen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Toekomstmuziek

Auto's en vrachtwagens die echt helemaal zonder chauffeur of bestuurder rijden is nog toekomstmuziek, maar Schultz ziet die toekomst wel voor zich, zegt ze tegen de NOS. "Op een gegeven moment komen er speciale rijbanen, waar bijvoorbeeld 'treintjes' van vrachtwagens zonder chauffeur kunnen rijden." De verwachting is dat er daardoor minder ongevallen plaatsvinden.
In de buurt van Zwolle wordt getest met zelfrijdende vrachtwagens.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.