Nieuws

Boeren eisen andere natuurmaatregelen in Engbertsdijksvenen

Natuurgebied Engbertsdijksvenen bij Kloosterhaar
Natuurgebied Engbertsdijksvenen bij Kloosterhaar © RTV Oost / Jauke Boerdam
De aanleg van 28 kilometer aan zanddijken in Natura 2000-gebied Engbertsdijksvenen bij Bruinehaar moet worden voorkomen. Een tiental boeren uit de omgeving en een landgoedeigenaar met pachtgronden eisten dat vandaag bij de Raad van State. De dijken moeten het water binnen het natuurgebied houden, omdat dit nu is verdroogd. De boeren hebben hun twijfels over deze natuurmaatregel.
De aanleg van de dijken is een van de maatregelen om het waardevolle hoogveen in het gebied te herstellen. Dat is geregeld in een provinciaal inpassingsplan en een ontgrondingsvergunning. De boeren willen dat het plan en de vergunning worden vernietigd. Ze zijn bang dat de dijken niet stabiel genoeg zijn en kunnen wegschuiven. Hun lager gelegen agrarische gronden rondom het natuurgebied worden dan overstroomd.

Alternatief plan

In plaats van de zanddijken willen de boeren damwanden, die meer de zekerheid geven dat er geen water uit het gebied wegstroomt. Maar daar voelt de provincie niets voor, omdat de ondergrond dan wordt verstoord en er ook lekkages kunnen ontstaan.
Volgens de boeren is hun alternatief ook beter voor de natuur. Staatsbosbeheer heeft als eigenaar en beheerder van het gebied een vergunning gekregen om bijna 25 hectare van het gebied af te graven. Dat doen ze volgens de advocaat van de boeren ‘in de hoop’ dat er nieuw hoogveen ontstaat. "De provincie laat het hoogveen vernielen", zegt hij.
De advocaat van de provincie vindt dat de Raad van State de bezwaren over de belangen van de natuur opzij moet leggen. "Het gaat hen eigenlijk alleen om hun bedrijfsbelangen en niet om de belangen van de natuur. Dit is onwenselijk gebruik van het recht."
Dit verwijt werd meteen door de Raad verworpen. Want iedereen die in of vlakbij een natuurgebied woont, mag ook bezwaar maken tegen mogelijke aantasting daarvan. Meerdere boeren die vandaag bezwaar maakten, wonen ook vlakbij.

Milieueffectrapportage

De provincie heeft geen milieueffectrapportage laten maken voor het inpassingsplan en de ontgrondingsvergunning. Dat was volgens de provincie ook niet nodig. De boeren denken dat dit uitgebreide milieuonderzoek wel vereist is.
De rechters van de Raad hebben ook grote twijfels bij het standpunt van de provincie. Het gaat namelijk om een forse ingreep in de beschermde natuur, ook al is die ingreep juist bedoeld om de natuur te verbeteren. Het inpassingsplan is volgens de Raad niet duidelijk over hoeveel ontgronding er is toegelaten. Met de ontgrondingsvergunning mag Staatsbosbeheer wel bijna 25 hectare afgraven. Maar het inpassingsplan stelt geen grens. Een extra vergunning voor nog meer afgraving is daardoor mogelijk en dat betekent ook een zwaardere ingreep in de natuur.
De Raad doet binnen enkele maanden uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.