Nieuws

Dit zijn de makers van vele Wikipedia-pagina's over Twente

Dit zijn de makers van vele Wikipedia-pagina's over Twente
Dit zijn de makers van vele Wikipedia-pagina's over Twente © RTV Oost / Teun van der Velden
Een pagina over schrijfster Marie Koopmans, museum No Hero of de V1-lanceerbaan in Lettele. Je vindt ze op Wikipedia, de grootste online encyclopedie. Het zijn pagina's geschreven door leden van de Wikikring Twente, een groep vrijwilligers die eens in de maand samenkomt om nieuwe pagina's te schrijven. Al vijf jaar lang, volledig vrijwillig.
Hij schrijft momenteel aan een pagina over Norbert Olthuis, een kunstenaar uit Hengelo. Want, zo legt vrijwilliger Jeroen Zwier uit, over Olthuis is nog geen Wikipedia-pagina geschreven. "Terwijl het wel een bekende Hengeloër is. En dat is precies ons doel: pagina's schrijven over Twentse personen, gebeurtenissen en bijvoorbeeld gebouwen."

Vrijwillig

Elke maand komt Zwier met andere Wikipedianen samen in de bibliotheek in Hengelo. Georganiseerd door Joke Beking. "Iedereen doet dit vrijwillig", legt Beking uit. "Ieder heeft zijn eigen specialisme en schrijft in die categorie pagina's. Het doel is om meer pagina's op Wikipedia te krijgen over Twente, maar ook bijvoorbeeld meer pagina's over vrouwen, want die zijn veruit in de minderheid."
Hoewel iedereen vanuit huis mee kan werken aan Wikipedia, zijn de groepssessies erg nuttig volgens Beking. "Hier kunnen we elkaar helpen, kunnen we discussiëren en het is natuurlijk ook gewoon gezellig."
We namen een kijkje bij een van de Wikipediasessies:
Vijf jaar lang schrijft een groep Wikipedianen over Twente

Wiki-coach

Om elkaar te helpen is er ook een Wiki-coach aanwezig, Lucy. Onder de username Mx Lucy is ze er dagelijks op het online platform te vinden. "Ik ben iedere werkdag wel bezig ben met Wikipediapagina's. Om ze te schrijven en te bewerken. Bij de sessies hier in Hengelo ben ik ook aanwezig om de andere Wikipedianen te begeleiden en te helpen."
Nieuwe vrijwilligers zijn zeker welkom
Joke Beking, organisator
Het schrijven van pagina's moet immers wel goed en nauwkeuring gebeuren. "We willen natuurlijk geen onwaarheden op de pagina's", stelt Lucy. "Maar daarvoor hebben we een hele community. We controleren elkaar. Als ik nu een nieuwe pagina publiceer, wordt deze met zo'n vijf minuten al gecontroleerd door iemand in Nederland."
Omdat een artikel enkel uit feiten mag bestaan - en dus geen meningen - moet elke pagina minimaal drie bronnen hebben. "Zo is bijvoorbeeld aan te tonen dat iemand ook echt een bekendheid is, maar zijn ook alle feiten in een artikel te controleren."

Community

Dat de community elkaar goed controleert, merkt ook Jeroen Zwier. "Ik heb wel eens een foutje gemaakt met een geboortedatum. Dat wordt dan direct aangepast. Zo zorgen we dat alles ook echt goed op de pagina's blijft staan."
Terwijl Zwier een pagina schrijft over Norbert Olthuis, vertelt Lucy enthousiast over pagina's de ze de afgelopen jaren geschreven heeft. "Het meest trots ben ik op de pagina over Aleida Leurink, die schreef ik in 2019. Leurink was een predikantsvrouw die bekend werd door de notitieboeken die zij 57 jaar lang bijhield. Over haar was nog geen pagina, terwijl ze wel een belangrijke rol in de Twentse geschiedenis heeft. Ik ben dus trots dat die pagina er dankzij mij is!"
Het groepje Wikipedianen dat in Hengelo samenkomt doet dat dus al vijf jaar. Soms komen er nieuwe leden, soms vertrekt er weer iemand. Wat Joke Beking betreft komt er snel wat nieuwe aanwas. "Soms denken mensen dat het instapniveau heel hoog is, maar dat is niet zo. Als je geïnteresseerd bent en een beetje kan schrijven, kan je direct aan de slag. Dus mochten mensen interesse hebben kunnen ze zich gewoon bij ons melden!"
Wil je je aansluiten bij Wikikring Twente? Of heb je vragen voor Joke Beking? Ze is te bereiken via j.beking@bibliotheekhengelo.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.