Nieuws

Rechter zet streep door snelle ontruiming camping Het Berkenven in Geesteren

De huurders hoeven voorlopig niet weg van camping Het Berkenven.
De huurders hoeven voorlopig niet weg van camping Het Berkenven. © RTV Oost
Campingeigenaar Engbertsdijksvenen Recreatie moet noodgedwongen langer wachten met de grootscheepse renovatie van camping Het Berkenven in Geesteren. Veertien gasten blokkeren die renovatie. Zij zijn het niet eens met de opzegging van het huurcontract voor hun standplaatsen. De partijen stonden twee weken geleden voor de kortgedingrechter in Almelo. De campingeigenaar zei dat de contracten op de juiste gronden zijn opgezegd en eiste dat de campinggasten hun standplaatsen zo snel mogelijk schoon achterlaten. De rechter wees dit verzoek af.
Het Berkenven ligt in een groene omgeving vlakbij Natura2000-gebied Engbertsdijksvenen. De camping heeft 110 vaste huurders, van wie er een aantal permanent op de camping woont.
In april vorig jaar werd de camping overgenomen door twee nieuwe eigenaren. Zij wilden Het Berkenven moderniseren, te beginnen met een uitbreiding van 55 plekken op een stuk grond naast de camping. De huurders ontvingen hierover een brief. Of en hoe de toekomstplannen van invloed zou zijn voor hen was op dat moment onbekend.
Natura2000-gebied Engbertsdijksvenen ligt dicht bij de camping
Natura2000-gebied Engbertsdijksvenen ligt dicht bij de camping © RTV Oost
Behalve het opknappen van het campingterrein, moest er volgens de nieuwe eigenaren ook administratief een inhaalslag worden gemaakt. Die was onoverzichtelijk. Huurcontracten waren verouderd, in verschillende versies aanwezig, stonden op de verkeerde namen of waren zelfs helemaal afwezig. Alle huurders moesten een nieuwe standplaatsovereenkomst tekenen. Op een enkeling na deed iedereen dat.

150 duurzame chalets

De plannen die de nieuwe eigenaren hadden met Het Berkenven kwamen niet van de grond. Een paar maanden later verkochten zij de camping aan Recreatiebeheer Engbertsdijksvenen. Sven Gravendeel is nu een van de eigenaren van de camping.
Samen met zijn zakenpartner ziet hij een mooie toekomst voor de camping. Engbertsdijksvenen Recreatiebeheer wil Het Berkenven transformeren tot een luxe en duurzaam chaletpark. Als alle huurders de camping hebben verlaten en het hele terrein 'schoon' is, komen er 150 duurzame chalets te staan.

Bodemprocedure

Om de plannen te kunnen realiseren, moesten alle huidige huurders weg. Zij ontvingen in september een brief met de boodschap dat ze moesten verhuizen. Hun huurcontracten eindigden op oudejaarsdag. Maar niet alle huurders, onder wie ook een aantal permanente bewoners, waren het hier mee eens. Zij richtten de Vereniging Berkenven Belang Team op.
Wellicht dat ook de gemeente Tubbergen zich ermee kan bemoeien?
Diederik Briedé, advocaat van 13 van de 14 huurders
De vereniging begon een bodemprocedure tegen de nieuwe eigenaren. Die loopt nu bij de rechtbank Midden-Nederland. Zij eisen een opzegtermijn van een jaar vanaf de vonnisdatum van de rechtbank Midden-Nederland. Ook eisen ze een schadevergoeding van Engbertsdijksvenen Recreatiebeheer.

1,6 miljoen euro

Dat bedrijf wil zo snel mogelijk aan de slag met het opknappen van de camping. Het heeft geen zin om de hele procedure bij de rechtbank Midden-Nederland af te moeten wachten. In het kort geding, twee weken geleden, eisten ze dat de veertien campinggasten Het Berkenven zo snel mogelijk verlaten.
“Mijn cliënten hebben al forse investeringen gedaan voor het nieuwe park. Als we moeten wachten op de uitspraak van de bodemprocedure kan het verlies oplopen tot 1,6 miljoen euro”, pleitte advocaat Anke Nijenhuis namens de nieuwe eigenaren.
Veel plekken zijn al leeg. Op de camping wordt momenteel gewerkt aan het verdere opschonen van het terrein.
Veel plekken zijn al leeg. Op de camping wordt momenteel gewerkt aan het verdere opschonen van het terrein. © RTV Oost
De Almelose kortgedingrechter gaf de partijen de mogelijkheid om er op de gang met elkaar uit te komen. Dit overleg leverde niets op en ook in de dagen daarna kwamen de partijen niet tot elkaar. Nu oordeelt de rechter dat hij de mensen niet dwingt om de camping snel te verlaten. Daarmee is een ontruiming van de baan. De Almelose rechter is er namelijk niet van overtuigd dat zijn collega's van de rechtbank Midden-Nederland dit besluit ook gaan nemen. Misschien blijkt uit de bodemprocedure wel dat de huurders recht hebben op een schadevergoeding of op andere opzegtermijnen.

Toch rol voor gemeente Tubbergen?

Diederik Briedé is advocaat van de huurders. Hij is tevreden met de uitspraak die nu is gedaan. "Misschien is dit wel een startpunt voor nieuwe onderhandelingen", oppert hij.
Grootste struikelblok voor de nieuwe eigenaren zijn volgens hem drie permanente bewoners die er nog zijn. "Wellicht dat ook de gemeente Tubbergen zich ermee kan bemoeien?", vraagt hij zich af. "Jarenlang heeft de gemeente gedoogd dat de mensen op een camping wonen. Nu kunnen zij geen ander huis vinden en zegt de gemeente dat ze geen rol speelt in het conflict."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.