nieuws

Enschede is stad met veel inwoners zonder baan of opleiding

Enschede: stad van laag opgeleiden zonder werk
Enschede: stad van laag opgeleiden zonder werk © Flickr Creative Commons / Eerko Vissering
Enschede scoort landelijk hoog op lijstjes die te maken hebben met werkloosheid en uitkeringen. Het is de stad met het laagste aantal inwoners zonder baan (56,4 procent), het hoogst aantal laag opgeleiden zonder werk (58 procent) en het hoogste aantal inwoners met een AWBZ-indicatie (4,5 procent). Dat meldt de Twentsche Courant Tubantia.
Enschede staat van alle vijftig grote gemeenten van Nederland ook in de top drie als het gaat om het aantal inwoners met een wajong-uitkering, kinderen die naar het speciaal onderwijs gaan, inwoners in de bijstand, inwoners in de WW, het aantal arbeidsongeschikten, het aantal inwoners met een gesubsidieerde baan zoals sociale werkvoorziening en het hoge aantal eenoudergezinnen.
De gemeente heeft de feiten zelf op een rij gezet in de participatiewijzer om duidelijkheid te krijgen wat de cijfers en percentages in 2015 in financiële zin betekenen. Enschede is verantwoordelijk voor de inwoners die zich niet in eigen levensonderhoud kunnen voorzien, dus geen werk kunnen vinden. Oorzaak dat veel Enschedeërs niet aan de bak komen is onder meer het grote aantal inwoners in de stad zonder ook maar enige vorm van opleiding.
Bij de laag opgeleiden is de situatie met slechts 42 procent werkenden wel heel extreem. Terwijl Enschede toch voor elke laag opgeleide 1,3 banen telt. Die worden echter ingevuld door middelbaar en hoger opgeleiden, door Nederlanders die in de Duitse grensregio wonen, door mensen van buiten Enschede en door studenten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.