Nieuws

Honderden kilo's vis gered uit uiterwaarden IJssel bij Fortmond

In de uiterwaarden van de IJssel bij Fortmond is vrijdag zo'n 550 kilo aan vis gered door medewerkers en vrijwilligers van Sportvisserij Oost-Nederland. De vis was klem in een sloot komen te zitten, omdat het waterpeil van de IJssel gedaald was. Over een lengte van ongeveer 200 meter werd de sloot afgevist: honderden brasems werden even later weer in de IJssel uitgezet.
"Dit is een klein slootje dat aangetakt zit op de IJssel. Een week of twee geleden hebben we natuurlijk wat hoger water gehad. Omdat het mooier weer werd, trokken de vissen ondieper water op om te paaien", vertelt Mark Kouwenhoven van Sportvisserij Oost-Nederland. "Het water is vervolgens iets gezakt waardoor de verbinding met de rivier is drooggevallen. Ze kunnen dus niet meer weg."
550 kilo vis gered uit uiterwaarden van de IJssel

'Heel effectief het water afvissen'

Omdat de sloot vol staat met gras en bedekt wordt door overhangende bomen, kan er niet met grote schepnetten gevist worden. "We gebruiken draagbare elektro waarmee we stroom op het water zetten. Daarmee kunnen we heel effectief het water afvissen," legt Kouwenhoven uit. "De vis komt dan op het net af en dan kun je ze van het water afscheppen, heel simpel eigenlijk."
De vis werd uit een sloot gevangen die de verbinding met de IJssel was verloren
De vis werd uit een sloot gevangen die de verbinding met de IJssel was verloren © RTV Oost / Ties van der Heide

'Hele vieze slijmerige vissen'

Bianca Valk is vrijwilligster en helpt met het leegvissen van de sloot. "Ik zet me graag, naast mijn fanatieke hobby sportvissen, in voor het welzijn van de vis." Door de handen van Valk gaan vrijdagmiddag eigenlijk alleen maar brasems. "Ook brasems moeten gered worden he. Niet iedereen vindt ze altijd even leuk, ze staan bekend als hele vieze slijmerige vissen, maar ja... we maken geen onderscheid. Alle vissen die gered moeten worden, redden we."
De vissen die in het slootje zijn gevangen, zijn even later uitgezet in de IJssel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.