Nieuws

Plassen van de zenuwen en dan marathon door prachtige omgeving: "We kwamen door een dorpje, sfeertje hoor"

Deelnemers aan de Enschede Marathon
Deelnemers aan de Enschede Marathon © RTV Oost/Bart Kieft
Ze zijn van start gegaan, vanmorgen, vele duizenden deelnemers aan de Enschede Marathon. Het was op het oog prima weer in Enschede, vanmorgen. In de wind nog wel een beetje koud, maar wie een plekje in de zon heeft gevonden, staat of zit prima. Maar het draait in Enschede vandaag natuurlijk om de lopers die konden kiezen uit verschillende afstanden. Uit de marathon, de halve marathon, maar ook tien of vijf kilometer waren een optie.
Het was druk, vanmorgen op het Van Heekplein in Enschede. Daar is start/finish, waar alle lopers zich vanmorgen verzamelden en later vandaag ook weer terugkeren als de race erop zit. Maar zo vlak voor de start was het toch ook vooral druk op het toilet.
Ik ben dit jaar 42 geworden en ik loop 42 weken lang elke week een marathon
Belgische deelnemer aan Enschede Marathon
Op het Van Heekplein zijn vanmorgen zo'n twintig mobiele toiletten te vinden. Want zo'n wedstrijd is ook best spannend. En wat gebeurt er dan vaak? Dan moet je naar de wc. Er stonden dan ook flinke rijen bij de toiletten. En niet alleen maar Nederlanders in de rij. Ook een man uit Noord-Ierland had zich voor één van de oranje toiletten gemeld. "Ik loop de halve marathon vandaag." En ja, ook hij moet nog even, zo vlak voor de wedstrijd. "An orange pee", klinkt het lachend.
Flinke rijen bij het toilet, vanmorgen op het Van Heekplein in Enschede
Flinke rijen bij het toilet, vanmorgen op het Van Heekplein in Enschede © RTV Oost/Bart Kieft

Twaalf marathons

Ook een deelnemer uit Beuningen moet nog even. Zenuwen? "Een klein beetje denk ik." Ook hij gaat voor de halve marathon. Een Belg uit Gent komt voor de hele marathon en heeft er zin in. "Het was een eindje rijden, 345 kilometer, maar mooi weer, veel volk, goeie ambiance dus we gaan er voor. Ik heb er wel zin in nu. Het is mijn twaalfde dit jaar. Ik ben 42 geworden, ik doe 42 weken lang iedere week een marathon."
Een vrouw komt net het toilet uitlopen. "Kleine boodschap, zenuwen hè? Nee hoor, valt mee", zegt de Eindhovense.

Aantrekkingskracht

Vanuit alle windstreken, vanuit binnen- en buitenland kwamen vanmorgen hardlopers naar Enschede. Het zegt iets over de aantrekkingskracht en de groei die het evenement heeft doorgemaakt door de jaren heen. Het is een wedstrijd waar mensen graag naar toe komen. Om tien uur vanmorgen begonnen al die mensen aan hun hele of halve marathon.
De marathonlopers, vanmorgen in Enschede, vlak na de start.
Eén van de plaatsen waar de lopers doorheen komen, is Lonneker. De slingerweg waar de lopers overheen gaan, voert ze onder meer langs café Sprakel. Daar stonden vanmorgen flink veel mensen om de deelnemers aan te moedigen, ze toe te juichen, toe te klappen, om ze vooruit te helpen.

Leiders in de wedstrijd

En terwijl al die recreatieve lopers passeren, rijdt daar ook ineens een politiemotor met loeiende sirene langs. Een calamiteit in de omgeving? Nee hoor, de leiders in de wedstrijd komen eraan en dat betekent toch even opletten voor de toeschouwers. In snel tempo schieten ze aan het publiek voorbij. "Dat is heel mooi", klinkt het bewonderend uit de mond van één van de toeschouwers.
Een man uit Denekamp staat ook te klappen. Op de fiets is hij vanmorgen naar Lonneker gekomen. "Prachtig, prachtig, ik vind het leuk." Een vrouw is heel tevreden over de plek waar ze staat. "Het is perfect."
In Lonneker worden de deelnemers aan de Enschede Marathon toegejuicht
Rond kwart over twaalf vanmiddag komen de eerste lopers alweer over de finish op het Van Heekplein in Enschede. Bas, Job en Lars staan al bij de finish. Bloemen in de hand, een paar leuke dames om zich heen verzameld. "We komen uit Amsterdam en zijn vanmorgen om zes uur deze kant op gekomen. Je moet er wat voor over hebben. En één keer nooit meer, kan ik je vertellen", zegt één van de mannen.
Eén keer nooit weer kan ik je vertellen
Deelnemer Enschede Marathon

Goede support

De mannen zijn wel te spreken over de sfeer in Enschede. "Eigenlijk was het wel één grote roes. Goede support aan de kant en een mooie omgeving dus beter kon niet. En eigenlijk aardig fit nog, dus beter kan niet." Niet alle drie hebben het lopen als een hel ervaren dus. "De beentjes staan lekker strak, maar de Grolsch doet wonderen, toch?"
Drukte bij de finish nadat de eerste lopers binnen zijn gekomen
Drukte bij de finish nadat de eerste lopers binnen zijn gekomen © RTV Oost/Bart Kieft
Een man staat bij de finish te wachten op zijn schoondochter. "Ze heeft de halve marathon gedaan, goed hè?"
Ook een stel Brabanders is al aan de finish. "Ik ben kapot, maar fantastisch om te lopen. Genoten van het publiek. Op een gegeven moment was er een dorpje met een café waar je langs liep. Sfeertje hoor!" Dat dorpje was dus Lonneker. Kans bestaat dat deze mannen die naam nooit meer zullen vergeten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.