Nieuws

VIDEO: Met verkeersexpert de N50 op bij Kampen: "Met recht een dodenweg"

Het fatale ongeluk van afgelopen week
Het fatale ongeluk van afgelopen week © News United
Het was deze week hét gesprek in de regio. Het dodelijke ongeval op de N50, waarbij een moeder en kind het leven lieten. Maar waarom is die weg zo gevaarlijk? We stapten in bij een expert verkeersgedrag.
Gordels om, spiegels goed, en rijden maar. We vertrekken bij het tankstation Zalkerbroek, pal aan de N50. We zijn nog maar net weg, of het valt op dat de weg erg bobbelig is. Het rijdt erg onrustig. Ook helt het wegdek van de N50 soms vervaarlijk naar links, waardoor bijsturen constant nodig is.

"Koppie erbij"

Volgens expert verkeersgedrag Mattijs Dicke is het continu "koppie erbij houden". Naast het hobbelige en scheve karakter, oogt de weg ook erg smal. Dat komt doordat de uitwijkstroken begroeid zijn in de afgelopen jaren. "Bij een tegemoetkomende vrachtwagen die lucht verplaatst, voelt het allemaal heel onveilig."
Met een expert verkeersgedrag de 'dodenweg' N50 bij Kampen op
En dan is er bijvoorbeeld nog het hoogteverschil richting brug bij Kampen. "Verkeer heeft niet goed in de gaten dat de weg omhoog gaat en mindert daardoor vaart. Dat is opletten geblazen voor achterop komende auto's."

Maatregelen

Dicke pleit voor tijdelijke maatregelen, totdat de weg definitief verbreed gaat worden. "Je kunt bijvoorbeeld de witte streep aan de rechterkant van de weg rood maken. Dan wordt de weggebruiker gewaarschuwd, pas op, dit is een gevaarlijke weg." Ook is hij voor een lagere snelheid en meer controles.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.