Nieuws

Zeven vragen over de natuurbrand op de Holterberg

Aan het einde van de middag rukte de brandweer massaal uit naar de Holterberg waar een natuurbrand was uitgebroken. Het vuur is nog niet geblust. De brand vraagt een grote inzet van de brandweer. Zeven vragen.
Mariska Bussink van de brandweer Twente over de natuurbrand vandaag op de Holterberg.

Hoe is de brand ontdekt?

Een bezoeker van het gebied heeft de brand ontdekt en gemeld. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Hoe groot is de brand eigenlijk?

De brandweer schat in dat een gebied van zo'n 500 bij 250 meter in brand staat. Dat zijn trouwens 25 voetbalvelden. Aan het eind van de middag woedde daar ook nog brand, zegt brandweerwoordvoerster Mariska Bussink. "Er wordt nog vuur waargenomen, maar het is niet zo dat er metershoge vlammen te zien zijn. Daarmee valt het in onze ogen redelijk mee, maar er zijn nog wel plekken waar vuur is." Er is volgens de brandweer geen sprake van meerdere brandhaarden.
"Er zijn voldoende eenheden om er grip op te houden, die kunnen snel genoeg signaleren wanneer opgeschaald moet worden." Er kwamen zo'n honderdvijftig brandweermensen in actie vandaag.

Niet heel veel vuur, maar er is wel heel veel rook te zien. Hoe kan dat?

Volgens de brandweer is dat inherent aan de stevige wind die er vandaag stond. Daardoor bestaat de kans dat het vuur zich snel verspreid, maar dat geldt ook voor de rook. En die is dan goed zichtbaar, tot in de wijde omgeving. Bovendien komt er bij een heidebrand veel rook vrij.

Al die mensen die tijdens de brand nog in het gebied waren, wat doet de brandweer daar mee?

Op het moment dat een verslaggever van RTV Oost een interview had met de brandweerwoordvoerder, rond kwart voor zes vanmiddag, was de brand nog niet onder controle.
Toch waren er nog steeds mensen in het gebied ondanks een oproep van de brandweer om te vertrekken. "Er zijn veel mensen in het gebied en daar hebben brandweer en politie ook aandacht voor", zegt de woordvoerder. De brandweer blijft mensen oproepen het gebied niet in te gaan en te vertrekken als ze er al zijn.

In hoeverre speelt droogte mee bij de grootte van deze brand?

"Vooral de wind is een factor", legt brandweerwoordvoerster Bussink uit. "Die zorgt ervoor dat het vuur zich wat sneller kan verspreiden. En het is wat droger nu inderdaad."
Voor heel Overijssel geldt 'Fase 2' als het gaat om de snelheid waarmee natuurbranden zich kunnen uitbreiden. De brandweer meldt op de site natuurbrandrisico: 'Het is al langere tijd droog. De kans is dan ook groot dat een natuurbrand ontstaat. Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen, zeker bij harde wind. Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert'.

Hoelang blijft de natuur nog branden in de omgeving van de Holterberg?

Natuurbranden kunnen nog wel een tijd door blijven smeulen. De verwachting is dat er zeker nog wel enkele uren nodig zijn. Maar hoe lang dat gaat duren, daar heeft de brandweer nog geen zicht op

Vroeger waren die natuurbranden toch ook veel erger?

Nou, volgens een fietser die vanavond uit het gebied kwam, wel. "Ik heb vroeger de hele grote brand hier in Haarle meegemaakt", zegt hij. "Toen ging het van de ene boomtop naar de andere boomtop. Daar was geen houden aan. Je zag de brand zo door de lucht vliegen."
Daarmee vergeleken stelde vandaag niet zoveel voor. "Ik zag nog een beetje rook maar niet veel meer. Brandweerwagens kwamen alweer terug." Maar of het ook klaar is, deze fietser weet het nog niet. "Het kan ondergronds nog verder branden en daar zijn ze natuurlijk bang voor. Ik maak mij geen zorgen. Dit is morgen allemaal weer voorbij."
Brand op de Holterberg
Brand op de Holterberg © Kevin Sand

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.