Nieuws

Restauratie Schnitgerorgel Academiehuis Zwolle van start gegaan: "Tot prachtig plan gekomen"

Het orgel in de steigers
Het orgel in de steigers © Vincent Corjanus / RTV Oost
De voorbereidingen duurden ruim tien jaar, maar nu kan er toch eindelijk begonnen worden met de restauratie van het Schnitgerorgel in het Academiehuis (de Grote Kerk) in Zwolle. Dit jaar wordt vooral de buitenkant van het orgel aangepakt.
Na tien jaar voorbereiding gaat restauratie Schnitgerorgel Zwolle eindelijk van start
In 2006 had de stichting Schnitgerorgel Nederland al een plan gemaakt om het wereldberoemd orgel te restaureren. Rijksmonumenten wilde echter dat eerst een archiefonderzoek zou worden gedaan. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat het orgel er oorspronkelijk anders uit had gezien. Het onderzoek greep terug naar de oplevering van 1721. "Je begint ergens, je duikt dieper in de materie om vervolgens tot een prachtig plan te komen", zegt Wilbert Potjes, voorzitter van Stichting Schnitgerorgel.

Terug naar de oorsprong

Er is op dit moment een begin gemaakt met het reconstrueren van de afwerking van de buitenkant uit 1723. Het onderzoek naar de oorspronkelijke afwerking wordt geleid door Bert Jonker. "We willen zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke afwerking komen", aldus Jonker.
De frontpijpen van het orgel worden op dit moment gerestaureerd in Zaandam. Na verwachting zullen de pijpen in het najaar terugkeren naar Zwolle.

Niet alleen de klank

Het oorspronkelijk idee was om de oorspronkelijke klank van het orgel naar het heden te halen. "Daar hoort natuurlijk een buitenkant bij uit dezelfde, dat is de reden waarom we nu ook de buitenkant aanpakken", zegt adviseur en orgelexpert Cees van der Poel .
Arp Schnitger bouwde 170 orgels in Nederland en Duitsland, sommige samen met zijn zoons. Hiervan zijn er nog dertig over. Het Zwolse Schnitgerorgel werd gebouwd tussen 1719 en 1721. Het bestaat uit vier klavieren, 63 registers en meer dan 4400 pijpen. Volgens de Canon van Nederland behoort het orgel tot de belangrijkste orgels uit de achttiende eeuw.

Originele kleuren

Restaurateurs kijken onder meer naar het houtwerk dat in de loop der jaren is afgebrokkeld. Ook het pijpwerk zal in zijn originele kleuren worden hersteld. Dat kreeg ooit soberder kleuren, maar uit eerder onderzoek bleek al wat de oorspronkelijke kleuren waren.
Restauratie
Restauratie © Vincent Corjanus / RTV Oost

Donatie orgelpijpen

Het is ook mogelijk om een orgelpijp te doneren en zo als het ware bij te dragen aan de restauratie van het orgel. Je kan zelf bepalen aan welke orgelpijp jij je naam wilt verbinden. Volgens Potjes kun je alle orgelpijpen zien als een groot orkest: "Er zijn grote pijpen en er zijn kleine pijpen. Samen maken ze de klank. Er zitten 64 stemmen in het orgel."
Begin 2025 moet de oorspronkelijke Schnitgerklank weer door de kerk klinken. Directeur Coby Zandbergen kijkt er reikhalzend naar uit: "Dit is en blijft een kerk, zo is het oorspronkelijk bedoeld. Ik vind het geweldig dat het orgel straks gaat klinken zoals het hoort."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.