Nieuws

Mestvergister Twence levert voor het eerst groen gas

De vergister werd op het gasnet aangesloten
De vergister werd op het gasnet aangesloten © Twence
De mestvergister van Twence in Zenderen is vrijdag op het aardgasnet van Cogas aangesloten en heeft voor het eerst groen gas geleverd. In eerste instantie wordt, volgens de woorden van Twence, "een beperkt volume groen gas geproduceerd." De komende maanden wordt de productie verder opgevoerd tot uiteindelijk 5.000.000 kubieke meter gas. Daarmee kunnen 3.000 huishoudens verwarmd worden.
De komst van de Twentse mestvergister naar Zenderen kent een roerige geschiedenis. De plannen lagen al sinds 2014 op tafel, maar pas in oktober 2020 kreeg Twence toestemming van de Raad van State voor de ingebruikname. Omwonenden en het gemeentebestuur van Borne protesteerden tegen de komt van de installatie. Zij zijn bang voor overlast en onveiligheid door de vrachtwagens die de mest brengen, bovendien vrezen ze stank- en geluidsoverlast van de installatie.
Het verhaal leek afgelopen toen in 2017 door de Raad van State een streep gezet werd door de plannen. De provincie Overijssel bleek wel overtuigd van de noodzaak en besloot de regie in eigen handen te nemen. Ze maakte een eigen bestemmingsplan voor de locatie van de mestvergister en verleende afvalverwerkingsbedrijf en eigenaar Twence een omgevingsvergunning. Daardoor werd de gemeente buitenspel gezet. Tegen die beslissing van de provincie had de gemeente Borne samen met verschillende stichtingen uit Zenderen een zaak aangespannen bij de Raad van State, maar uiteindelijk besloot de Raad van State dat de mestvergister toch in gebruik genomen mocht worden.

Varkensmest wordt groen gas

In de mestvergister wordt varkensmest opgeslagen in ontvangstsilo’s. Daarna vindt in (andere) vergistingssilo’s de vergisting plaats en ontstaat biogas. Dit biogas wordt in een reinigingsproces omgezet naar groen gas.
De komende maanden worden de verschillende onderdelen van de installatie in gebruik genomen. Twence verwacht dat de installatie deze zomer op volle capaciteit draait.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.