nieuws

Oldenzaal klaarwakker na op hol slaan klokken Plechelmusbasiliek

Inwoners van Oldenzaal zijn vannacht een paar uur uit hun slaap gehouden door het luiden van kerkklokken. De klokken van de Sint-Plechelmusbasiliek begonnen om middernacht te luiden en hielden niet meer op.
Omwonenden klaagden op Twitter steen en been over het 'onchristelijke tijdstip' van het klokgelui. Meerdere mensen vroegen zich af waarom de klokken bleven luiden. Een inwoner opperde dat het "kerkbestuur niets hoort omdat het gehoorapparaat nog op het nachtkastje ligt".
Pastor Reerink van de Plechelmus-parochie was ook wakker geworden, maar hij kon weinig aan het probleem doen. "Sinds enkele eeuwen is de gemeente al verantwoordelijk voor de toren en de klokken", zegt de pastor. "Gemeenten hebben kerken geconfisqueerd als militair strategische uitkijkposten." Volgens de pastor ging het om een storing die hij in ieder geval niet zelf kon verhelpen. "Ik heb geen sleutel."
Uiteindelijk is ingegrepen door een omwonende. "Die omwonende is samen met een basiliekwachter naar binnen gegaan om een einde te maken aan dit overbodige gelui en gebeier."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.