nieuws

Maria Koninginkerk in Deventer als eerste van vijf kerken dicht

Het Heilige verlaat de kerk
Het Heilige verlaat de kerk © Ina Brouwer
Het was een emotionele viering, gisteren in de Maria Koninginkerk in Deventer. Honderden parochianen trotseerden de gladheid om de laatste eucharistieviering in de kerk bij te wonen. Het moest een feestelijke viering worden, zei diaken Marc Brinkhuis, "maar we hebben een dubbel gevoel." De kerk is de eerste in een serie van vijf die het komende half jaar gaan sluiten.
Zondag 1 februari houdt de Theresiakerk in Olst de slotviering. Op 8 februari sluit de Heilig Hartkerk aan de Zwolseweg in Deventer. In juni volgen de Radboudkerk op De Worp en de Titusbrandsmakerk in Colmschate. De laatste blijft dan open als Titus Brandsmahuis.
Al deze kerken vallen onder de Lebuïnusparochie van Deventer en omstreken. Het parochiebestuur deelde op 20 oktober mee dat de kerken moeten sluiten. De Johannes Vianneykerk ging al eerder dicht, maar dat was op verzoek van de geloofsgemeenschap zelf.

Eucharistisch centrum

Veel parochianen van de Maria Koninginkerk hebben laten weten dat ze niet mee willen gaan naar de het nieuwe eucharistische centrum in Schalkhaar. Ze zijn boos, omdat de Maria Koningin in 2011 hiervoor was aangewezen. Ze hebben geen argumenten gehoord waarom deze titel nu naar de kerk in Schalkhaar gaat. Deze ligt veel minder centraal in de parochie. In een eucharistisch centrum wordt wekelijks een heilige mis opgedragen.
Bij verkoop kan de Maria Koningin 1,5 miljoen euro opbrengen. Een werkgroep binnen de kerk heeft bij kardinaal Eijk protest aangetekend tegen de sluiting. Ook de Titus Brandsmakerk was eerst gedoemd te sluiten maar na het inderhaast overleggen van een onderbouwd financieel beleidsplan mocht de kerk met een taxatiewaarde van ruim twee ton, voorlopig open blijven.
Op 3 februari in Overijssel Vandaag meer over dreigende kerksluitingen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.